13.000 de migranți la frontiera Greciei. Oamenii au rupt gardul de sârmă și au intrat în țară
Your browser doesn't support HTML5 video.
Potrivit ONU, aproximativ 13.000 de migranţi s-au deplasat la frontiera dintre Turcia şi Grecia în urma ameninţărilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan că îi va lăsa să iasă din ţară pe refugiaţii care vor să ajungă în Europa, a anunţat sâmbătă ONU.
"Cel puţin 13.000 de persoane sunt prezente de-a lungul a 212 km de frontieră", conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM). Această agenţie a ONU a precizat că printre migranţi se află "familii cu copii mici", scrie Agerpres.
Gaze lacrimogene pentru a-i opri pe migranți
Grănicerii eleni au folosit gaze lacrimogene pentru a opri mii de migranţi să intre, ilegal, în ţară.
S-a ajuns în această situație după ce Turcia și-a deschis granițele spre Europa pentru refugiații din Siria şi alte ţări din zonă.
În termenii unui acord din 2016, Ankara a blocat până acum valul migrator, în schimbul unui ajutor financiar din partea Uniunii Europene.
În prezent, în Turcia se află aproximativ 3,6 milioane de refugiați.
S-au dat lupte grele la frontiera terestră dintre Grecia şi Turcia, la punctul de vamă Pazar Kule, între zeci de migranţi şi poliţiştii greci. De pe partea turcă, refugiaţii au aruncat cu pietre sau chiar cu fumigene în poliţiştii greci, iar aceştia au ripostat cu gaze lacrimogene.
Dacă nu au putut trece prin punctele oficiale de frontieră, mii de migranţi, majoritatea din Afganistan, Iran, Siria sau Irak, au reuşit să rupă gardurile de sârmă ghimpată de la graniţa turco-elenă şi să intre în Grecia.
Mărturii de la granița Greciei
Migrant: „Vrem să ne schimbăm vieţile. Am avut probleme în Turcia, nu avem acte de identitate, nimic. Spitalele nu ne primesc, nu ne dau medicamente. Şefii de la locul de muncă ne iau uneori banii, nu ne plătesc salarii. Nu avem permise de rezidenţă. Avem multe probleme.”
Migrant: „În ţara noastră e război, nu e de lucru, nu e nimic. De aceea am venit în Turcia. Turcia ne obligă să muncim pentru 1.500 lire turceşti (200 de euro), fără asigurare. Vrem să mergem în Europa.”
Situaţia e tensionată chiar şi în rândul mulţimii de refugiaţi, mai ales că ei vin din ţări diferite, iar conflictele sunt inerente.
În alt loc, mai puţin protejat de garduri şi poliţişti, refugiaţii au trecut prin apele râului Evros, care separă cele două state. Ei s-au oprit în satele greceşti, unde au făcut câte un foc, pe sub poduri, pentru a se încălzi.
Localnicii din Grecia au asistat neputincioşi la sosirea valului de migranţi.
Grec: „Au trecut gardul de la graniţă de aici (lângă Vyssa) până la Orestiada, o zonă de aproape 15-17 kilometri a fost plină (de migranţi) toată noaptea. Ploua, dar ei aveau haine impermeabile. Nu au fost opriţi să treacă.”
Migranţii au ajuns şi pe insula grecească Lesbos, situată la mică distanţă de Turcia. Aici, migranţii africani au îngenuncheat şi au mulţumit divinităţii.
Pe fondul acestui asalt, autorităţile de la Atena dau vina pe Turcia pentru că a deschis graniţele. Michalis Chrisohoidis, ministrul grec al Protecţiei Civile: „Situaţia este acum dificilă şi neplăcută. Mii de oameni suferinzi sunt masaţi la graniţele noastre. Ei nu au venit aici din propria lor iniţiativă; vecina noastră, Turcia, îi respinge şi se foloseşte de ei. Vrem să transmitem un mesaj tuturor, că nu vom lăsă pe nimeni să intre fără documente de călătorie legale. Grecia are frontiere, Europa are frontiere şi aceste frontiere sunt apărate de noi, grecii.”
La rândul lor, autorităţile bulgare au trimis mai mulţi militari la frontieră cu Turcia şi efectuează şi inspecţii aeriene ale zonei de frontieră.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 01-03-2020 10:46