Haos bancar în Rusia. Prețurile locuințelor au crescut cu 80%, apartamentele au devenit mai mici. Ce se întâmplă
Au fost lansate credite ipotecare preferențiale în masă în timpul pandemiei pentru a sprijini dezvoltatorii și pentru a oferi populației locuințe la prețuri accesibile, scrie publicația independentă Meduza.
Dar, contrar planului, prețurile au crescut, piața s-a dovedit a fi supraîncălzită - iar acum participanții săi se pregătesc pentru o criză prelungită.
Meduza a studiat modul în care o idee promițătoare a afectat accesibilitatea locuințelor și de ce este considerată o greșeală chiar și în Duma de Stat.
Ce doreau inițial să obțină autoritățile?Programele preferențiale din sectorul imobiliar din Rusia funcționează din 2019, dar odată cu debutul pandemiei în 2020, cererea a început să scadă brusc.
În aprilie, a doua lună de carantină, numărul tranzacțiilor a scăzut cu 44%. Într-o astfel de situație, mulți dezvoltatori ar fi putut intra în faliment: au avut nevoie să vândă proprietăți pentru a plăti noi proiecte de construcții.
Până la sfârșitul lunii, guvernul găsise o soluție: să acorde împrumuturi populației la dobândă de 6,5% pentru achiziționarea de locuințe în clădiri noi.
Ratele de piata la acea vreme erau de aproximativ 9% bancile erau compensate pentru diferență de la bugetul de stat. Limita sumei în Moscova, Sankt Petersburg, regiunile Moscova și Leningrad a fost de opt milioane de ruble (80.000 de euro), în alte regiuni - trei milioane.
Aceasta corespundea costului mediu al unui apartament. Avansul trebuia să fie de cel puțin 20% din prețul proprietății.
Inițial, măsura a fost introdusă pentru doar șase luni, autoritățile plănuiau să emită 250 de mii de împrumuturi în valoare de aproximativ 740 de miliarde de ruble.
Dar o lună mai târziu, condițiile au început să se schimbe: Ministerul de Finanțe a propus reducerea avansului la 15%, suma maximă a fost ridicată la 12 milioane, iar băncile, sub influența concurenței, au coborât ratele sub 6%.
Cererea s-a dovedit a fi mare. Limitele unor bănci au fost atinse până în iulie. În același timp, dezvoltatorii au raportat venituri record, au spus că au primit o „injecție de medicamente salvatoare”, că este necesar să se îndeplinească obiectivele proiectului național privind ritmul punerii în funcțiune a locuințelor și că, fără subvenții guvernamentale, piața „risc să se prăbușească”.
Drept urmare, Vladimir Putin a ordonat prelungirea programului cu un an și jumătate deodată - până la 1 iulie 2021. Valoarea totală a sprijinului a fost majorată la 1,85 trilioane. În loc de 250 de mii de împrumuturi, s-a decis emiterea a 622 de mii.
Apoi sfârșitul beneficiilor a fost amânat din nou - până în iulie 2022. Apoi autoritățile și-au dat seama că programul era costisitor pentru buget și au ridicat rata la 7% și au limitat suma maximă la trei milioane.
Prețul creditului a sărit și mai mult odată cu începerea războiului dintre Rusia și Ucraina: Banca Centrală a ridicat rata cheie la 20%, ceea ce a necesitat compensații și mai mari de la buget. Drept urmare, debitorii au trebuit să plătească până la 12% pe an.
Condițiile s-au mai schimbat de câteva ori, dar un lucru a rămas neschimbat: termenul de finalizare a programului a fost schimbat constant. Următoarea dată – 1 iulie 2024 – nu părea definitivă: oficialii așteptau decizia președintelui. Drept urmare, nu el a anunțat planurile de a închide programul , ci ministrul de Finanțe Anton Siluanov.
Rușii au încercat să profite de program înainte de finalizarea acestuia, drept urmare, până la sfârșitul lunii iunie, acordarea de credite pentru locuințe a crescut de o dată și jumătate, iar prețul proprietăților a crescut cu 1,5% în doar o lună.
Sursa: meduza.io
Etichete: Rusia , banci , locuinte , imprumuturi , haos
Dată publicare: 23-07-2024 08:26