Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Haos bancar în Rusia. Prețurile locuințelor au crescut cu 80%, apartamentele au devenit mai mici. Ce se întâmplă

La 1 iulie 2024, unul dintre principalele programe sociale ale guvernului rus s-a încheiat.

Au fost lansate credite ipotecare preferențiale în masă în timpul pandemiei pentru a sprijini dezvoltatorii și pentru a oferi populației locuințe la prețuri accesibile, scrie publicația independentă Meduza.

Dar, contrar planului, prețurile au crescut, piața s-a dovedit a fi supraîncălzită - iar acum participanții săi se pregătesc pentru o criză prelungită.

Meduza a studiat modul în care o idee promițătoare a afectat accesibilitatea locuințelor și de ce este considerată o greșeală chiar și în Duma de Stat.

Ce doreau inițial să obțină autoritățile?

Programele preferențiale din sectorul imobiliar din Rusia funcționează din 2019, dar odată cu debutul pandemiei în 2020, cererea a început să scadă brusc.

În aprilie, a doua lună de carantină, numărul tranzacțiilor a scăzut cu 44%. Într-o astfel de situație, mulți dezvoltatori ar fi putut intra în faliment: au avut nevoie să vândă proprietăți pentru a plăti noi proiecte de construcții.

Până la sfârșitul lunii, guvernul găsise o soluție: să acorde împrumuturi populației la dobândă de 6,5% pentru achiziționarea de locuințe în clădiri noi.

Ratele de piata la acea vreme erau de aproximativ 9% bancile erau compensate pentru diferență de la bugetul de stat. Limita sumei în Moscova, Sankt Petersburg, regiunile Moscova și Leningrad a fost de opt milioane de ruble (80.000 de euro), în alte regiuni - trei milioane.

Aceasta corespundea costului mediu al unui apartament. Avansul trebuia să fie de cel puțin 20% din prețul proprietății.

Inițial, măsura a fost introdusă pentru doar șase luni, autoritățile plănuiau să emită 250 de mii de împrumuturi în valoare de aproximativ 740 de miliarde de ruble.

Dar o lună mai târziu, condițiile au început să se schimbe: Ministerul de Finanțe a propus reducerea avansului la 15%, suma maximă a fost ridicată la 12 milioane, iar băncile, sub influența concurenței, au coborât ratele sub 6%.

Cererea s-a dovedit a fi mare. Limitele unor bănci au fost atinse până în iulie. În același timp, dezvoltatorii au raportat venituri record, au spus că au primit o „injecție de medicamente salvatoare”, că este necesar să se îndeplinească obiectivele proiectului național privind ritmul punerii în funcțiune a locuințelor și că, fără subvenții guvernamentale, piața „risc să se prăbușească”.

Drept urmare, Vladimir Putin a ordonat prelungirea programului cu un an și jumătate deodată - până la 1 iulie 2021. Valoarea totală a sprijinului a fost majorată la 1,85 trilioane. În loc de 250 de mii de împrumuturi, s-a decis emiterea a 622 de mii.

Apoi sfârșitul beneficiilor a fost amânat din nou - până în iulie 2022. Apoi autoritățile și-au dat seama că programul era costisitor pentru buget și au ridicat rata la 7% și au limitat suma maximă la trei milioane.

Prețul creditului a sărit și mai mult odată cu începerea războiului dintre Rusia și Ucraina: Banca Centrală a ridicat rata cheie la 20%, ceea ce a necesitat compensații și mai mari de la buget. Drept urmare, debitorii au trebuit să plătească până la 12% pe an.

Condițiile s-au mai schimbat de câteva ori, dar un lucru a rămas neschimbat: termenul de finalizare a programului a fost schimbat constant. Următoarea dată – 1 iulie 2024 – nu părea definitivă: oficialii așteptau decizia președintelui. Drept urmare, nu el a anunțat planurile de a închide programul , ci ministrul de Finanțe Anton Siluanov.

Rușii au încercat să profite de program înainte de finalizarea acestuia, drept urmare, până la sfârșitul lunii iunie, acordarea de credite pentru locuințe a crescut de o dată și jumătate, iar prețul proprietăților a crescut cu 1,5% în doar o lună. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult