Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Hamas a lansat apeluri la rugăciuni, proclamând o zi "a furiei" după asasinarea liderului său într-o operațiune clandestină

Your browser doesn't support HTML5 video.

Asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran "nu ajută" discuțiile pentru un posibil armistițiu în Gaza - a declarat președintele american Joe Biden.

Potrivit presei americane care citează diferiți oficiali din Orientul Mijlociu, Haniyeh a fost asasinat cu o bombă ascunsă în casa de oaspeţi unde era cazat, și acționată de la distanță. Jeremy Diamond, corespondent CNN: ”Cu două luni înainte ca liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, să călătorească în capitala Iranului, a fost plasată o bombă în casa de oaspeți unde urma să fie cazat. Acea bombă a fost detonată de la distanță doar după ce s-a confirmat că Haniyeh era înăuntru, în dormitorul său. Explozia l-a ucis nu doar pe Haniyeh, ci și pe garda sa de corp. A fost nu doar o operațiune clandestină remarcabilă, ci și un eșec de securitate șocant pentru Gardienii Revoluției, armata care apără regimul islamic și care era responsabilă pentru securitatea acelei casei de oaspeți”. În orele care au urmat asasinatului, speculaţiile s-au concentrat imediat asupra posibilităţii ca Israelul să-l fi ucis pe Haniyeh cu o rachetă, posibil lansată de o dronă sau de un avion, similar cu modul în care Israelul a lansat o rachetă asupra unei baze militare din Isfahan în aprilie. Teoria rachetei a ridicat întrebări cu privire la modul în care Israelul ar fi putut evita din nou sistemele iraniene de apărare aeriană pentru a executa o lovitură aeriană atât de îndrăzneaţă în capitală. După procesiunea funebră de ieri de la Teheran, funeraliile liderului politic al Hamas au avut loc, azi, în Qatar, la Marea Moschee din Doha, în prezența soției și a fiilor lui. Hamas a lansat apeluri la rugăciuni, proclamând o zi "a furiei". Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a spus că este "datoria" Teheranului să răzbune moartea lui Haniyeh pe teritoriul iranian. Însă surse citate de New York Times spun că represaliile ar putea fi atacuri cu drone și rachete ce ar viza, eventual, baze militare israeliene de lângă Tel Aviv și Haifa. Nu și ținta civile. Președintele Joe Biden a discutat, ieri, la telefon cu Benjamin Netanyahu. Și i-a transmis premierului israelian că Statele Unite și-au luat angajamentul de a apăra statul evreu. Biden a evocat, de asemenea, posibilitatea unor noi desfășurări de arme defensive americane în Orientul Mijlociu. În același timp, diplomații americani sunt implicați în „eforturi intense" pentru a evita un conflict la scară largă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult