Rusia are un nou premier, după demisia Guvernului. „Putin vrea să rămână lider pe viață”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Amendamentele ar viza un transfer de putere de la președinție către parlament. De asemenea, ar urma să sporească puterea prim-ministrului și a membrilor cabinetului.
În urmă cu puțin timp, președintele rus l-a propus în funcția de premier pe actualul director al fiscului de la Moscova, Mihail Mișustin.
Vladimir Putin: „Se discută pentru eliminarea clauzei constituționale, potrivit căreia o aceeași persoană nu poate deține postul de președinte al Federației ruse mai mult de două mandate la rând. Nu cred că această chestiune este principială, dar sunt de acord cu o dezbatere în acest sens.”
Cel de-al patrulea mandat prezidențial al președintelui Putin urmează să se încheie în 2024. Conform prevederilor actuale ale Constituției, nu are dreptul la un nou mandat.
În discursul despre starea națiunii, Putin a propus amendamente care ar putea schimba echilibrul dintre puterile statului, așa cum este prevăzut acum în Constituției.
Vladimir Putin: „Sugerez schimbarea actualei ordini constituționale, încredințând Dumei de Stat nu doar dreptul de a fi de acord, ci și dreptul de a numi un candidat pentru rolul de prim-ministru al Federației Ruse și apoi numirea tuturor vice-premierilor și miniștrilor guvernului federal.”
Vladimir Putin: „Considerând că amendamentele sugerate sunt legate de schimbări semnificative ale sistemului politic, activitatea legislativului, puterile executive și juridice, cred că este necesar să supunem votului cetățenilor întregul pachet de amendamente la constituția Federației ruse.”
Spre surpriză generală, după câteva ore, premierul Dmitri Medvedev și-a anunțat demisia.
Dmitri Medvedev: „Aceste schimbări vor introduce schimbări substanțiale, inclusiv în ce privește echilibrul puterilor în stat - executivă, legislativă și juridică. În acest context, guvernul în formă să actuală demisionează”
Vladimir Putin: „Aș vrea să-ți mulțumesc pentru tot ce ai făcut până acum în munca noastră comună. Desigur, nu au fost numai reușite. Însă, nimic nu merge tot timpul perfect.”
Multă vreme colaborator foarte apropiat al lui Vladimir Putin, Medvedev a fost prim-ministru al Rusiei din 2012. Între 2008 și 2012 a fost președinte al Federație Ruse, o perioada de timp în care Putin a fost prim-ministru.
Corespondenții străini de presă vorbesc nu despre o demisie, ci despre o demitere, trecerea lui Dmitri Medvedev pe linie moartă, dar motivele liderului de la Kremlin încă urmează să fie deslușite.
Amendamentele constituționale propuse sunt văzute că parte a eforturilor lui Putin de a-și consolida o nouă poziție de putere pentru el însuși, după ce actualul mandat prezidențial - care ar trebui să fie ultimul - se va încheia peste patru ani.
Alexei Navalnîi: Putin vrea „să rămână lider pe viață”
Anunţul său privind revizuirea Constituţiei este deja intrepretat de unii analişti şi opozanţi drept o dovadă că Putin îşi plănuieşte viitorul pentru perioada post-2024. În opinia principalului opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, indiferent ce ar anunţa Putin, acesta caută „să rămână lider pe viaţă”.
La rândul său, analistul Konstantin Kalatcev consideră că liderul de la Kremlin a lansat „o reală dezbatere despre transferul puterii” după 2024.
Vladimir Putin va emite un decret privind supunerea amendamentelor Constituției la vot
Vladimir Putin va emite un decret special care va stabili ''data şi regulile supunerii amendamentelor Constituţiei unui vot'', fără să se convoace un referendum, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţia TASS.
„Preşedintele a menţionat amendamente care nu privesc niciun articol fundamental din Constituţie. În acest caz particular, un referendum nu este pe agendă”, a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia , guvern , vladimir putin , Dmitri Medvedev
Dată publicare: 15-01-2020 15:58