Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Grecia vrea „progrese importante” în relațiile cu vecinul și rivalul său Turcia

În marja summitului NATO de la Vilnius, Grecia a anunțat că dorește „progrese importante” în vederea unei apropieri cu Turcia.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care urma să se întâlnească cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan miercuri, în marja summitului NATO de la Vilnius, în Lituania, dă asigurări că vrea să realizeze „progrese importante” în vederea unei apropieri faţă de vecinul şi rivalul său, cu care-şi dispută de mult timp frontiere maritime şi drepturi de explorare a unor resurse energetice în anumite părţi ale Mării Egee, relatează AFP, citată de News.ro.

„Sper şi abia aştept să mă sprijin pe această atmosferă pozitivă şi să fac progrese importante”, a anunţat Kyriakos Mitsotakis înaintea acestei reuniuni, care intervine în urma unor tensiuni aprige, urmate de o „încălzire” a relaţiilor bilaterale, după un cutremur devastator în Turcia, la începutul lui februarie.

„Avem, evident, diferenţe importante”, a subliniat şeful Guvernului conservator de la Atena.

„Însă ne putem pune de acord (...) asupra unei foi de drum, pentru ca să ne putem rezolva cel mai mare diferend geopolitic, delimitarea unor zone maritime, unor zone economice exclusive şi a platoului continental în Marea Egee şi în estul Mării Mediterană”, a insistat el.

Citește și
Stoltenberg cu Zelenski
Stoltenberg, către Zelenski. Ucraina este mai aproape de NATO ca niciodată. ”Abia aştept ziua când ne vom întâlni ca aliaţi”
Tensiunile s-au potolit în februarie, după cutremurele din Turcia

„Nu suntem condamnaţi să trăim într-o atmosferă nesfârşită de tensiuni cu Turcia”, apreciază el.

Cei doi vecini, care sunt membri NATO, îşi dispută de mult timp frontiere maritme şi drepturi de exploatare energetică în anumite părţi ale Mării Egee şi în estul ;Mării Mediterane.

La ultima lor întâlnire, în octombrie, la Praga, Kyriakos Mitsotakis a părăsit dineul oficial al unui summit european informal în timpul unui discurs susţinut de către Recep Tayyip Erdogan, potrivit acestuia din urmă.

Liderul turc a acuzat atunci Grecia de „ocuparea” insulelor de la Marea Egee, al căror statut a fost reglementat în tratate postbelice, şi a ameninţat că forţe armate turce pot „veni de pe o zi pe alta” „să facă ceea ce este nevesar”.

Însă tensiunile s-au potolit în februarie, când Grecia a trimis echipe de ajutor şi salvare, în urma unui cutremur violent, care a ucis peste 50.000 de oameni în sudul Turciei.

Ministrul grec de Externe de la acea vreme, Nikos Dendias, a fost primul ministru european care a vizitat Turcia după seism.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult