Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Grecia va cere oficial Germaniei compensații pentru crimele naziștilor. Câte miliarde solicită

Grecia este pe cale să trimită Germaniei o notă diplomatică prin care va cere miliarde de euro drept compensație pentru crimele comise de naziști în timpul războiului.

Într-o mișcare menită să provoace emoții chiar înainte de alegerile europarlamentare, Atena a promis să pună presiune pe Berlin, adoptând măsuri legale și diplomatice care să arunce lumina reflectoarelor asupra crimlor comise de naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, scrie The Guardian.

”Este o problemă deschisă, care trebuie rezolvată. Iar pentru chestiuni de acest gen există justiția internațională. În toate litigiile, UE se supune principiului. Germania ar putea spune că disputa a fost rezolvată, însă ceea ce contează este legea internațională.” a declarat ministrul grec de externe Markos Bolaris pentru The Guardian.

Grecia a avut de suferit foarte mult de pe urma ororilor comise de Germania nazistă, a spus și președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, într-o vizită recentă în Grecia.

Zeci de mii de oameni au fost uciși în timpul rezistenței lor împotriva Wermacht-ului, armata Germaniei naziste, care a ras de pe fața pământului sate întregi între anii 1941 și 1944.

Citește și
refugiati
Noi incidente intre imigranti si politie, in Ungaria si Grecia. Danemarca a suspendat legaturile feroviare cu Germania

Până la finalul ocupației naziste, aproximativ 300.000 de oameni au murit din cauza foametei, în timp ce comunitatea evreiască a fost eliminată aproape în totalitate.

Suma cerută Germaniei acum de Grecia, prin premierul Alxis Tsipras, este de 300 de miliarde de euro. În schimb, puterea de la Berlin a spus de mult că și-ar fi achitat datoria în 1960, când a plătit 115 milioane de mărci germane.

Într-o intervenție avută în Parlamentul Greciei, Sia Anagnostopoulou, ministrul delegat pentru campania referitoare la compensații, a spus despre vechile compensații că sunt inadecvate.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult