Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Graniță terestră trasată între două state aflate în stare de război. Anunțul făcut de Washington: „Este timpul”

Emisarul SUA Amos Hochstein a declarat joi că este timpul să se delimiteze graniţa terestră dintre Liban şi Israel, după ce a supervizat un acord maritim între cele două ţări aflate tehnic în stare de război, relatează AFP.

„Este timpul să revizuim cadrul... care a făcut posibilă obţinerea unui rezultat privind o frontieră maritimă şi, de asemenea, să lucrăm pentru pace pe uscat", a declarat principalul consilier pentru securitate energetică al preşedintelui Joe Biden în cadrul unei conferinţe de presă, la finalul unei vizite la Beirut.

În octombrie 2022, după o mediere îndelungată a emisarului Hochstein, Israelul şi Libanul au semnat un acord "istoric" care delimitează graniţa lor maritimă şi ridică astfel obstacolele în calea prospectării hidrocarburilor în câmpul gazeifer offshore din zonă, potrivit Agerpres.

Libanul, care mizează pe prezenţa resurselor naturale pentru a face faţă unei crize economice fără precedent, a început săptămâna trecută forajele de explorare la blocul 9, amplasamentul potenţialului câmp Karish, din care o parte se află în apele teritoriale ale Israelului.

După retragerea armatei israeliene din sudul Libanului în 2000, după 22 de ani de ocupaţie, ONU a trasat o "Linie albastră" care marchează graniţa dintre cele două ţări. Căştile albastre sunt prezente în sudul Libanului din 1978.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult