Gestul lui Putin în timpul paradei care a marcat 75 de ani de la asediul Leningradului
Your browser doesn't support HTML5 video.
Simbol al rezistenţei împotriva Germaniei naziste, metropola denumită astăzi Sankt Petersburg a plătit cu 1 milion de vieţi cei aproape 3 ani de asediu.
Mai bine de 2.500 de soldați, unii dintre ei în uniformă de epocă, au defilat în inima Sankt Petersburg-ului, al doilea oraș ca mărime din Rusia și fostă capitală imperială, pe ninsoare și ger, la minus 18 grade Celsius.
De asemenea, au trecut prin fața fostului palat imperial, în prezent muzeul Ermitaj, blindate și sisteme de rachete moderne, dar și faimoasele T-34, tancurile sovietice din al doilea război mondial. Care au jucat un rol crucial în înfrângerea Germaniei naziste și au devenit simbol venerat al victoriei, dar și suferinței poporului.
Alexandr Juravliov, comandantul militar al Regiunii de Vest, Armata Rusă: "Asediul Leningradului a fost o tragedie fără precedent pentru națiunea rusă. Ne-a lăsat familiile și inimile zdrobite. Este una dintre cele mai tragice pagini ale istoriei noastre, dar, în același timp, de un eroism extraordinar."
Trupele germane au asediat orașul denumit pe atunci Leningrad timp de 2 ani și jumătate. Estimările privind pierderile de vieți omenești variază, dar istoricii sunt de acord că peste un milion de locuitori au murit de foame și în bombardamentele de artilerie din timpul asediului.
Cei mai mulți au trăit cu rații de 125 de grame de pâine pe zi și cu ce alimente mai găseau la piața neagră unde își vindeau obiectele cât de cât valoroase. Președintele Vladimir Putin a depus flori la memorialul din cimitirul eroilor.