75 de ani de la asediul asupra Leningradului. Fratele lui Putin a murit în acea perioadă


Ultimul update: Duminica 27 Ianuarie 2019 16:11
Data publicarii: Duminica 27 Ianuarie 2019 15:46
Categorie: Stiri externe

Rusia a comemorat, duminică, 75 de ani de la încheierea asediului asupra Leningradului, în urma căruia peste 800.000 de persoane și-au pierdut viața, între 1941 și 1944.

 Ceremoniile au fost marcate de o defilare cu tancuri şi sisteme de apărare antiaeriană, organizată în centrul Sankt Petersburgului, potrivit AFP, citat de News.ro.

Parada, care a avut loc pe o ninsoare, în apropierea Muzeului Ermitaj, a provocat o controversă, după ce numeroase voci, inclusiv ale unor supravieţuitori ai asediului, au denunţat un exemplu al propagandei militariste a autorităţilor.

Preşedintele rus Vladimir Putin, originar din acest oraş, nu a asistat la paradă, ci participă la o serie de alte evenimente prevăzute în fosta capitală imperială rusă.

În faţa unor sute de spectatori, la o temperatură de -11°C, peste 2.500 de militari, unii purtând mantăi din piele de oaie şi cizme de fetru ca cele purate de către militari la acea vreme contra invadatorului nazist, au defilat, dar şi legendarul tanc de tip T-34 şi lansatoare de rachete.

Mulţimea a ținut și un moment de reculegere pe sunetul metronomului. În timpul asediului, viteza unui metronom le indica locuitorilor, la radio, iminenţa bombardamentelor aeriene.

„Aceasta este sărbătoare a oraşului şi a întregii ţări. Trebuie să ne amintim, trebuie să comemorăm, pentru ca oamenii să-şi amintească”, a declarat un şef de întreprindere în vârstă de 45 de ani, Ivan Kolokolţev.

O altă participantă la ceremonii, Natalia Gheraşcenko, a venit însoţită de fiul său în vârstă de 12 ani. „O defilare militară este foarte frumoasă. Sfârşitul asediului este un eveniment foarte important pentru toată lumea”.

Leningradul avea trei milioane de locuitori înainte de război, iar 800.000 de persoane au murit de foame, boală sau ucise de bombe în cele 872 de zile de asediu al armatelor lui Adolf Hitler.

Înaintea ceremoniilor, aproape 5.000 de persoane au semnat o petiţie prin care îndemna la anularea paradei militare.

„Eu sunt împotriva militarismului. Războiul este o oroare”,  a declarat pentru AFP înainte de defilare Iakov Gilinski, un supravieţuitor al asediului, în vârstă de 84 de ani

Unii consideră că banii alocaţi defilării ar fi trebuit să fie daţi supravieţuitorilor asediului.

„Persoanele în vârstă ar putea să-şi cumpere medicamente şi haine şi să uite, pentru un moment, să numere cea mai mică centimă”, a scris comentatorul politic Anton Oreh.

Un purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a dorit să comenteze cu privire la această petiţie, apreciind că Sankt Petersburgul este cunoscut prin „bogăţia tradiţiilor sale” în domeniul controverselor. În opinia sa, este vorba despre „o dată foarte importantă pentru ţara întreagă, pentru toţi ruşii şi personal pentru preşedintele Putin”.

În acest timp, președintele rus Vladimir Putin a vizitat Cimitirul Piskarevskoie. Vladimir Putin, în vârstă de 66 de ani, nu s-a născut în timpul asediului, însă fratele său a murit în acesta. El este înhumat în Cimitirul Piskarevskoie.

Mama lui Putin aproape că a murit de foame în timpul blocadei, în timp ce tatăl său, care lupta în Armata Roşie, a fost rănit în apropiere de Leningrad.

O serie de evenimente comemorative au avut loc, începând de vineri, în oraş, inclusiv concerte şi proiecţii. Duminică seara, o salvă de tun va marca eliberarea oraşului. Unele clădiri poartă, în continuare, avertismente ale puterii sovietice contra acestor raiduri, într-un oraş cu cinci milioane de locuitori, al cărui inconştient colectiv rămâne profund marcat de tragedie.

Coloanele marilor monumente din oraş vor fi iluminate, iar locuitori - între care 108.000 sunt foşti combatanţi sau supravieţuitori ai asediului - au fost invitaţi să aprindă lumânări la ferestre.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

FULLSCREEN
75 de ani de la asediul asupra Leningradului. Fratele lui Putin a murit în acea perioadă
  • /

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO
Alina și Cezar față în față în bătălia pentru marele premiu. Ce plating-uri au prezentat în fața chefilor

04:05
Cezar Marin față în față cu chefii . Ce au spus chefii despre farfuria sa

01:06
Alina Gologan și farfuria ei de tartar de somon. Cum s-a descurcat

01:24
Ionuț pierde bătălia MasterChef și iese din concurs

00:53
Alina, Cezar și Ionuț față în față în finala MasterChef. Au de gătit patru feluri de mâncare

02:05
FINALA MASTERCHEF: Moment emoționant - Cei trei finaliști sunt susținuți de familie

04:20
Echipa României, premiată pentru "Cele mai bune praline" la Concursul Mondial de Patiserie, Gelaterie și Ciocolaterie

11:44
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23