Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Germania va avea „cea mai mare armată convențională din Europa”. Motivul anunțului lui Olaf Scholz

Germania este pe cale să pună bazele celei mai mari armate convenţionale din Europa în cadrul NATO, a spus marţi cancelarul german Olaf Scholz.

Declarațiile vin după investiţii masive decise de Berlin după ce Rusia a invadat Ucraina, potrivit AFP, citat de Agerpres.

În prezent, alături de Statele Unite, Germania furnizează „cu siguranţă cea mai mare contribuţie” Alianţei Nord-Atlantice, a spus liderul social-democrat într-un interviu acordat televiziunii publice ARD după summitul G7.

„Important pentru capacitatea de apărare a NATO”

„Cea mai mare armată convenţională din Europa din cadrul NATO este pe cale să fie construită, iar acest lucru este important pentru capacitatea de apărare a NATO în ansamblu,” a adăugat el.

În urma declanşării invaziei ruse pe 24 februarie, guvernul de la Berlin a anunţat crearea unui fond excepţional de 100 de miliarde de euro care are drept scop modernizarea armatei sale, Bundeswehr, ale cărei echipamente sunt învechite.

Citește și
Rusia mall ucraina
Bilanțul presupusului atac al Rusiei de la mall-ul din Ucraina: cel puțin 18 morți și zeci de răniți

„Vom cheltui în medie între 70 şi 80 de miliarde de euro anual pentru apărare,” a spus acesta.

„Şi Germania va fi atunci ţara care investeşte cel mai mult în acest domeniu,” a mai spus el.

Pentru cea mai importantă economie europeană, este vorba despre asigurarea apărării teritoriului său şi îndeplinirea angajamentelor faţă de Alianţa Nord-Atlantică, prin realizarea obiectivului alocării în fiecare an a 2% din PIB-ul naţional pentru apărare.

Schimbare majoră pentru armata Germaniei, după Războiul Rece

Deblocarea a 100 de miliarde de euro pentru armata naţională constituie o schimbare majoră de direcţie pentru Germania, care în ultimii ani şi-a respectat cu greu angajamentele faţă de NATO în acest domeniu, atrăgând cu regularitate nemulţumirea Statelor Unite.

De la sfârşitul Războiului Rece, Germania a redus semnificativ dimensiunea armatei sale, de la aproximativ 500.000 la cât se cifra aceasta la reunificarea ţării în 1990, la doar 200.000 în prezent. Invazia Ucrainei a acţionat însă ca un electroşoc într-o ţară cufundată în pacifism după ororile regimului nazist.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult