Germania trimite Ucrainei cel mai mare ajutor militar al său: 30 de tancuri Leopard 1, 15 tancuri Gepard, peste 200 de drone
Your browser doesn't support HTML5 video.
"Pariem pe victoria Ucrainei", a spus premierul Italiei, Giorgia Meloni.
Zelenski a avut o întâlnire și cu Papa Francisc, la Vatican, iar duminică, 14 mai, face o vizită în Germania, la Berlin.
Italia ajută Ucraina, inclusiv pe plan militar. Iar președintele Zelenski s-a întâlnit, la Roma, cu omologul său Sergio Mattarella, dar și cu șefa guvernului, Giorgia Meloni. "O vizită importantă pentru victoria Ucrainei", a notat Zelenski pe Telegram.
Liderul de la Kiev s-a întâlnit și cu Papa Francisc, la Vatican, după ce Suveranul Pontif a dezvăluit, surprinzător, că este implicat într-o misiune de pace, prin care se încearcă oprirea războiului din Ucraina. Cei doi au vorbit timp de 40 de minute. Iar la final, președintele ucrainean i-a făcut cadou Papei o icoană cu Fecioara Maria, pictată pe o vestă antiglonț.
Pentru vizita lui Zelenski la Roma au fost luate măsuri excepționale de securitate, cu peste 1.000 de polițiști mobilizați, inclusiv lunetiști plasați pe clădirile înalte, și o zonă de excludere aeriană pe cerul capitalei italiene. Zelenski a ajuns la Roma cu un avion al guvernului italian, escortat deasupra spaţiului aerian italian de avioane de luptă.
Între timp, până acum pe poziții defensive, Ucraina susţine că trupele sale avansează în două direcţii în suburbiile din Bahmut. ”Cu toate acestea, situaţia din mijlocul oraşului rămâne foarte complicată” - spune ministrul adjunct al apărării din Ucraina.
Nic Robertson: "Puteți vedea aici că terenul se usucă, pe cât de noroios era înainte, acum solul devine ferm, astfel că poate fi străbătut ușor de blindate..."
Forțele ruse s-au retras în dezordine de pe poziţii, la sud de Bahmut, arată informaţiile serviciilor militare britanice, în timp ce trupele ucrainene au avansat cu cel puţin 1 kilometru.
Josep Borrell, reprezentant UE Afaceri Externe: "În zona Bahmut, unde luptele continuă, Ucraina are nevoie de aproximativ 1.000 de proiectile de artilerie pe zi. 1.000 pe zi doar la Bahmut. Le furnizăm, dar, cu siguranță, ne luăm angajamentul de a accelera furnizarea de muniție pentru această luptă."
Germania trimite Ucrainei cel mai mare ajutor militar al său de până acum, în valoare de 2,7 miliarde de euro. Pachetul va include 30 de tancuri Leopard 1, 15 tancuri Gepard, peste 200 de drone de recunoaștere și patru sisteme antiaeriene Iris-T.
Între timp, sâmbătă, 13 mai, s-a dovedit a fi o zi neagră pentru aviația rusă, care - în doar câteva ore - a pierdut 4 aparate de zbor - două avioane de luptă și două elicopere militare.
Cele patru aeronave formaseră un grup de raid și se pregăteau de atac, când au fost "doborâte aproape simultan" într-o ambuscadă, în regiunea Breansk, aproape de granița de nord-est a Ucrainei. Incidentele au fost semnalate de presa și bloggerii militari din Rusia.
O parte dintre ei sugerează ca ar fi vorba de o eroare a sistemelor antiaeriene rusești, care și-ar fi doborât propriile avioane. Kievul neagă orice implicare.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 14-05-2023 10:03