Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Germania și Ungaria par să pună primele piedici Ucrainei de a adera la NATO: „Nu este momentul să decidem acum”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ucraina se va alătura NATO, dar trebuie să câștige mai întâi împotriva Rusiei, transmite secretarul general Jens Stoltenberg.

Între timp, aliații au discutat la baza americană Ramstein, din Germania, cum să sprijine mai mult Kievul, cu arme și muniții, ca să poată respinge invazia.

Pe de altă parte, un avion rusesc a bombardat accidental un oraș din Rusia. Trei persoane au fost rănite și mai multe clădiri au fost avariate.

Un Suhoi 34 supersonic al rușilor și-a pierdut, joi, o parte din încărcătură explozivă, adică o bombă în mijlocul orașului rusesc Belgorod, situat la câteva zeci de kilometri de granița cu Ucraina.

Explozia a fost atât de puternică încât a lăsat un crater de 20 de metri, la intersecția dintre două artere și a proiectat o mașină pe acoperișul unui magazin. Autoritățile au evacuat locatorii unui bloc de 9 etaje, unde se văd efectele bombardamentului din greșeală.

Citește și
Vladimir Putin
Ce spunea Vladimir Putin despre aderarea Ucrainei la NATO înainte de invazie

Rusia și-a bombardat accidental propriul oraș, dar continua sa atace cu intentie estul și sudul Ucrainei.

Germania: „Ucraina este conştientă care este situaţia procesului de luare a deciziilor”

Între timp, aliații au discutat la baza americană Ramstein, din sudul Germaniei, despre noi ajutoare militare urgente: arme și muniției pentru Ucraina.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Toți aliații NATO sunt de acord că Ucraina va deveni membru. Ucraina are nevoie de securitate, pentru că nimeni nu poate spune când și cum acest război se va termina. Ce putem face acum? este ca, atunci când războiul se va termina, terbuie să ne asigurăm că agresiunea nu se va repeta, că Rusia nu va putea să mai atace și să ducă din nou un război împotriva Ucrainei. Mesajul meu la Kiev a fost: În primul rând, locul de drept al Ucrainei este în NATO, așa cum au convenit aliații. Dar, acum, obiectivul nostru principal este să ne asigurăm că Ucraina va câștiga”.

Boris Pistorius, ministrul german al Apărarii: „Uşa este întredeschisă, dar nu este momentul să decidem acum. Decizia de primire a Ucrainei in Alianţă nu poate fi luată doar din solidaritate, ci cu capul rece şi cu inima fierbinte. Nu invers! Ucraina este conştientă care este situaţia procesului de luare a deciziilor”.

Secretarul general al NATO a venit la reuniunea aliaților direct de la Kiev. Și a repetat mesajul pe care i l-a transmis, joi, președintelui ucrainean. Însă, Zelenski a pus întrebarea esențială.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Apreciem susținerea oferită de aliații din NATO și armele primite, dar vrem să știm când va fi primită Ucraina în NATO, vrem garanții de securitate pentru acest proiect. Vreau să subliniez asta. Nici majoritatea ucrainenilor, nici majoritatea cetățenilor din țările NATO nu-i vor întelege pe liderii Alianței dacă, la summitul de la Vilnius (în iulie), nu vom primi bine-meritata invitatie politica de a intra în NATO. Ucraina a făcut tot ce era nevoie pentru a se asigura că se va da curs cererii noastre”.

Premierul ungar Viktor Orban a reacționat pe Twitter cu un singur cuvânt - "Ce?!", la știrea că Jens Stoltenberg a declarat în timpul vizitei făcute, joi, la Kiev, că locul Ucrainei este în NATO.

Iată de ce președintele Putin a avut dreptate să trimită trupe în Ucraina - a reacționat - pe de altă parte - purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Este evident că NATO își continuă cursa pentru a absorbi Ucraina și a o atrage în alianță. Președintele nostru a vorbit despre această potențială amenințare cu mult înainte de începerea operațiunii militare speciale”.

Ucraina cere mai multe arme

Reuniunea de la Ramstein crucială pentru Ucraina a fost condusă de secretarul american al Apărării.

Lloyd Austin: „Suntem aici pentru ceea ce mulți numesc Formatul Ramstein, am revenit pentru a reafirma unitatea și hotărârea noastră”.

Ucraina cere insistent mai multe blindate, artilerie și muniție, precum și avioane de luptă și de tragere cu rază lungă de acțiune - pentru a lovi depozitele rusești, aflate mult în spatele liniei frontului. Dar și muniție pentru apărarea anti-aeriană.

Între stocurile insuficiente, teama de escaladare și problemele logistice, europenii și americanii sunt mai prudenți decât ar dori Kievul.

Mai ales trimiterea de avioane occidentale moderne a fost un subiect delicat pe agenda întrevederii de la Ramstein.

Germania, Polonia și Ucraina au semnat un memornadum pentru lanțul logistic, care să sprijine tancurile Leopard aruncate în luptă, adică livrarea constantă de muniție, întreținere și reparații.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult