Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”Gardienii spațiului”. Cum păzesc lumea câțiva angajați ai armatei americane de atacurile cu rachete

Your browser doesn't support HTML5 video.

Gardienii spațiului, așa sunt supranumiți câțiva angajați ai armatei americane, care păzesc lumea de atacurile cu rachete.

Gardienii spațiului, așa sunt supranumiți câțiva angajați ai armatei americane, care păzesc lumea de atacurile cu rachete.

Totul se întâmplă dintr-un centru din Statele Unite de unde sunt detectate rachetele inamice și în fracțiuni de secundă sunt alertate bazele militare din celălalt capăt de lume.

Câțiva jurnaliști au ajuns în acest centru pentru a vedea în detaliu cum se desfășoară munca gardienilor spațiului.

La Centrul de Control al Forțelor Spațiale, aflat în statul american Colorado, militarii nu își iau ochii o clip[ de pe datele transmise de sateliți.

Citește și
Racheta balistica Dongfeng 41, prezentata la Beijing - 3
Americanii, îngrijorați. China își extinde capacitatea de a stoca și lansa rachete nucleare

Michael Mariner, comandat al Forțelor Spațiale SUA: "Nu ne oprim niciodată, mereu vigilenți. Nu am dat niciodată greș, pentru că această misiune este extrem de importantă pentru națiunea noastră. Noi trebuie să transmitem date pe care militarii aflați în zone de război le folosesc pentru a lua decizii și a face strategii pentru a-și salva viața." Jim Sciutto, reporter CNN: "Această antenă de satelit este în legătură cu sateliții de detectare a rachetelor din așa-numita orbită geosincronă. Când acei sateliți detectează orice lansare de rachetă, oriunde pe pământ, transmit informația la centrul de aici cu viteza luminii, apoi, Forțele Spațiale trimit acea informație către trupele americane de aici sau de peste hotare."

Totul se întâmplă extrem de rapid. De pildă, în luna ianuarie a anului trecut, acești sateliți au detectat rachete lansate de Iran care vizau baza militară americană din Irak. Înainte ca proiectilele să ajungă la țintă, militarii au fost avertizați și au reușit să scape cu viață.

Statele Unite dețin peste 2.500 de astfel de sateliți, dar nu toți sunt folosiți pentru detectarea rachetelor inamice. Unii sunt utilizați pentru comunicațiile navale și aeriene, alții, pentru a identifica pericolele aflate la sol și chiar dacă totul pare desprins dintr-un film științifico-fantastic, responsabilii dau asigurări că misiunile zilnice sunt cât se poate de reale.

Matthew Holston, comandat al Forțelor Spațiale SUA: "Spațiul este un loc de luptă. Acesta este și motivul pentru care am înființat acest serviciu al Forțelor Spațiale ale Statelor Unite, așa că în fiecare zi ne pregătim operatorii pentru a descuraja conflictele, dar dacă descurajarea eșuează, trebuie să fie competitivi și să domine spațiul."

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult