GALERIE FORO. Arcul de Triumf din Paris, învelit cu un material reciclabil. Lucrarea a costat 14 milioane de euro
Galerie foto
Pentru această instalaţie, care constă în rulouri albastru-argintii realizate din pânză de polipropilenă reciclabile de 25.000 de metri pătraţi în total, la care se adaugă 3.000 de metri pătraţi de corzi de culoare roşu-sângeriu, au fost mobilizate 1.000 de persoane.
A fost necesar jumătate de secol pentru ca proiectul să fie finalizat, această învăluire a Arcului de Triumf imaginată de duo-ul artistic Christo şi Jeanne-Claude. Lucrarea a costat 14 milioane de euro.
Vedeți mai multe imagini în galeria foto de la finalul articolului.
Primul - născut Christo Vladimiroff Javacheff pe 13 iunie 1935 la Gabrovo (Bulgaria) - de formaţie pictor, iar Jeanne-Claude Denat de Guillebon, născută la Casablanca (Maroc) în aceeaşi zi, şi, potrivit legendei, la aceeaşi oră cu cel cu care va intra în istorie - era artist plastic atunci când s-au întâlnit la Paris, în 1958. Christo îşi câştiga existenţa portretizând membri ai înaltei societăţi, printre care pe tatăl viitoarei soţii, directorul Şcolii Politehnice. După trei ani de colaborare, în 1961, Christo şi Jeanne-Claude au pentru prima dată ideea de a „împacheta” o clădire întreagă: o perdea portocalie imensă întinsă în Colorado.
Christo a lucrat cea mai mare parte din viaţă alături de soţia lui, Jeanne-Claude, care a murit în 2009. Ei au îmbrăcat emblematice obiective, precum Pont Neuf din Paris, în 1985, şi Reichstag din Berlin în 1995, şi, între altele, au instalat mii de porţi portocalii în Central Park, în 2005.
Christo a murit pe 31 mai 2020, în casa lui din New York, potrivit unui anunţ făcut pe contul lui de Twitter, citează CNN. A avut un fiu, Cyril Christo, fotograf, cineast şi activist pentru drepturile animalelor. Soţia lui a murit în urmă cu 11 ani din cauza unui anevrism.
După moartea ei, Christo s-a dedicat finalizării conceptelor lor. În 2016, a realizat „The Floating Piers” pe lacul Iseo din Italia, un proiect pe care l-au gândit în 1970. Timp de 16 zile, culoare aurii apărea pe suprafaţa lacului, susţinute de 220.000 de cuburi de polietilenă. Ca cele mai multe dintre lucrările celor lor, a avut succes la public - 270.000 de oameni au mers pe apă în primele cinci zile.
În 2018, Christo a lansat „The London Mastaba", o instalaţie plutitoare pe lacul Serpentine din Londra alcătuită din peste 7.000 de butoaie de ulei. Aceasta a fost prima lui lucrare majoră, montată în aer liber în Marea Britanie.