Modifica setarile cookie
Toate categoriile

FT: Polonia presează UE pentru a scuti cheltuielile sale de apărare de normele fiscale

Polonia, prin vocea ministrului său de Finanțe, susține că Uniunea Europeană nu ar trebui să o pedepsească pentru cheltuielile sale record în domeniul apărării, care contribuie la protejarea continentului de o nouă agresiune rusă.

Astfel, Andrzej Domanski a declarat pentru publicația Financial Times (FT) că Bruxelles-ul ar trebui să dea dovadă de solidaritate mai degrabă decât să amenințe cu sancțiuni fiscale „nedrepte” împotriva Poloniei pentru cheltuielile sale militare uriașe.

„Cheltuim o mare parte din PIB-ul nostru pentru apărare și o cheltuim și pentru a ajuta într-o anumită măsură alți membri [ai UE]. Merităm un tratament special - dacă nu ar fi fost apărarea, nu am fi avut un deficit excesiv”, a declarat Domanski.

Recent, Guvernul de la Varșovia a adoptat un buget pentru 2025 care ridică cheltuielile pentru apărare la un nivel fără precedent de 4,7 % din PIB. În acest an, armata poloneză cheltuie deja 4,1% din PIB, dublu față de obiectivul NATO și cel mai ridicat nivel dintre membrii Alianței, mai noteză FT.

Procedură de deficit excesiv împotriva Poloniei

În iulie, Comisia Europeană a deschis o așa-numită procedură de deficit excesiv împotriva Poloniei pentru că a înregistrat un deficit fiscal de 5,7 % în acest an, peste limita de 3% din PIB stabilită de normele blocului.

Citește și
donald tusk
Anunțul lui Donald Tusk după tensiunile de la graniţa cu Belarus. „Voi cere recunoaşterea în Europa a acestei decizii”

„Cred că este destul de nedrept că ne aflăm în această [procedură de deficit excesiv] și cred că ar trebui să ne așteptăm la mai multă solidaritate internațională”, a declarat Domanski.

La începutul acestei săptămâni, guvernul polonez a prezentat un plan potrivit căruia Varșovia va reduce deficitul la 2,9% din PIB în 2028, cu condiția ca economia să continue să crească.

În noiembrie, Comisia Europeană își va publica evaluarea planului multianual al fiecărei țări pentru atingerea unui deficit de 3 % din PIB. Domański a declarat că este „destul de optimist” cu privire la aprobarea de către Bruxelles a traiectoriei de reducere a deficitului a Varșoviei.

Cu toate acestea, reluarea procedurilor de deficit excesiv, care au fost suspendate în timpul pandemiei de coronavirus, pare în contradicție cu cea mai recentă inițiativă a UE de a stimula investițiile publice, a declarat Domanski.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult