Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Frustrați că nu câștigă teren, rușii încep să tragă cu tunurile în oameni. Ucrainenii trec la contraatac: ”Asta e țara mea”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rusia continuă campania de bombardare a orașelor ucrainene. În sud, portul încercuit Mariupol se transformă în ruine. Rușii au în vizor Odesa, dar nu pot ataca orașul până nu trec de Nikolaev.  

Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina. Ultimele informații

Ucrainenii ripostează: au bombardat aeroportul din Herson, transformat de ruși într-o bază de elicoptere. Iar în nord, lângă Kiev, armata ucraineană a anunțat o ofensivă cu scopul de a-i împinge pe ruși înapoi către granița cu Belarus.

Orașul-port Mariupol, de la Marea Azov, sub asediu de mai bine de două săptămâni, s-a transformat într-un crater uriaș. Peste 2.500 de locuitori au fost uciși de bombardamentele rusești, potrivit autorităților ucrainene.

Marți, aproximativ 20.000 de persoane au părăsit oraşul printr-un coridor umanitar. Cei care au rămas spun că ruşii încalcă toate regulile războiului.

Citește și
tanc, rusia
Directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei a declarat că soarta ţării va fi decisă în zilele următoare

Sergei Orlov, viceprimar în Mariupol: ”Spitalul numărul 2, cel mai mare spital din districtul 17 al orașului noastru, este capturat de trupele ruse, iar armata rusă a luat medicii și pacienții din această clădire ostatici. Nu avem acces la ei. Desigur, este o crimă de război. Așa ceva nu ar trebui să se întâmple, dar nici nu pot număra câte crime de război a făcut Rusia în orașul meu până acum”.

În Mariupol, oamenii trăiesc în iad. Situația din Mariupol e catastrofală. Pentru locuitorii din Kiev, a devenit o obişnuinţă să se trezească dimineaţa în exploziile rachetelor ruseşti. Un bombardament intens a avut loc şi în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

Aceasta este șoseaua care duce de la Herson spre portul Nikolaev și, de acolo, mai departe spre Odesa. Acum este pustie, dar soldații ucraineni se așteaptă în orice clipă să vadă blindate rusești. Zona e bombardată frecvent.

Cetățean: ”Din 18 gospodării, doar 10 au mai rămas în satul nostru. Nu avem curent, gaze, apă sau căldură. Singurii oameni care au mai rămas sunt cei care nu pot să plece”.

”Soțul meu pur și simplu a explodat”

Pentru militarii care supraveghează drumul, tranșeele sunt noua lor casă. Unii dintre ei vin din Odesa, alții au gospodării în apropiere. Luptă pentru locurile unde s-au născut. Pe de altă parte, spun ei, rușii pe care i-au capturat nici nu știu de ce sunt aici.

”Ne-au spus că habar nu au ce se întâmplă. Nu pot da înapoi, pentru că acolo ar putea fi împușcați din cauză că s-au retras. Așa că înaintează sau se predau”.

Deși rușii sunt departe, Nikolaev este un oraș sub asediu. Străzile întunecate sunt luminate doar de explozii și de lanternele patrulelor. Chiar și spitalul e în beznă, de teama bombelor rusești.

Autobuze pline cu femei și copii încă pleacă spre granița cu România, Polonia sau Republica Moldova. Bărbații rămân să lupte.

”- Ea e soția mea Zenia, iar ea e fiica Varvara. - Merg spre Polonia? - Merg spre Polonia. (După război) se întorc înapoi. - Și tu ce vei face? - Eu mă duc la... asta e țara mea. Ce să fac? Să mă duc în Polonia? Nu, aici e țara mea, așa că rămân aici”.

Războiul a secerat multe vieti. Svetlana și-a pierdut soțul într-un atac cu rachete, în care au murit 9 oameni.

Svetlana: ”Într-o clipă, toată lumea a dispărut. Au căzut rachete, soțul meu pur și simplu a explodat, a început să-i curgă sânge din cap... A rămas acolo, pe jos, pe mine m-au adus aici. În bucăți...”.

Și ucrainenii ripostează. Un bombardament de artilerie a surprins la sol și a distrus mai multe elicoptere rusești pe aeroportul din Herson. Iar în nordul Kievului, ucrainenii spun că au trecut la ofensivă.

Zelenski: ”Sunt atât de mulți ocupanți aici, încât armata noastră îi numește o hoardă de lăcuste”

Apar tot mai multe informaţii că ruşii îşi pierd răbdarea şi ucid civili. Într-un asemenea caz, un tanc rusesc trage cu tunul într-un bărbat aflat peste drum.

Schimbarea de atitudine pare să fie cauzată de pierderile tot mai mari ale ruşilor. Pentru a compensa, Moscova a început să mute trupe din Extremul Orient şi din Armenia spre Ucraina, potrivit serviciilor britanice de informaţii.

Volodimir Zelenski: ”Sunt atât de mulți ocupanți aici, încât armata noastră îi numește o hoardă de lăcuste. Nu poate fi altfel. Au cel puțin 10, 20, 30 de oameni pentru un om de-al nostru și 100 de tancuri pentru unul dintre tancurile noastre. Aceasta este o statistică reală”.

Alți doi jurnalişti și-au pierdut marți viața, în apropiere de Kiev. Este vorba de Oleksandra Kuvshinova din Ucraina, în vârstă de 24 de ani, care lucra de o lună pentru postul TV american Fox News. Și de colegul ei, cameraman, în vârstă de 55 de ani.

Un al treilea membru al echipei, corespondentul Benjamin Hall, a fost rănit. În total, 5 jurnalişti şi-au pierdut până acum viaţa în războiul din Ucraina.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult