Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Franța, Marea Britanie și Germania, sufocate de caniculă. Măsurile luate de autorități

Your browser doesn't support HTML5 video.

În timp ce noi ne-am săturat de ploi, vestul Europei se topeşte. Dacă în Marea Britanie canicula va fi întreruptă temporar de furtuni puternice, în Germania şi Franţa soarele arde cu putere.

Pompierii chemaţi să stingă incendiile din câteva păduri germane au dat şi peste muniţie din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

După două săptămâni de caniculă cu cel puţin 28 de grade zi de zi, Anglia se pregăteşte de furtuni violente, avertizează meteorologii. De la începutul lunii iunie, regatul a avut parte doar de 47 de litri de apă pe metru pătrat, iar în unele localităţi din Irlanda de Nord s-au introdus şi restricţii.

De obicei nemulţumiţi de faimoasa „vreme englezească", britanicii au ajuns să se roage să plouă, în condiţiile în care meteorologii prognozau ca vineri se va doborî recordul de căldură pentru luna iulie, de 36.7 grade.

Şi germanii se topesc. În multe zone au izbucnit incendii de pădure, iar echipele de pompieri ajunse la fața locului au avut parte de o surpriză neplăcută: explozii provocate de muniţia ascunsă aici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aşa s-a întâmplat, de pildă, în Fichtenwalde, lângă Potsdam, şi mai la sud, la Jütebog.

Citește și
caldura uk
Nouă zi de foc în Europa. Marea Britanie se topește la 39 de grade

Pompier: „De dimineaţă, am găsit muniţie din cel de-al Doilea Război Mondial, în zona afectată de incendiu. Aşa că a trebuit să chemăm şi o echipă specială, care a efectuat căutări în zonă."

Pompier: „Astfel de surse de foc rămân active timp îndelungat. Trebuie să vă imaginaţi că avem buruieni şi vegetaţie şi pământ sub care sunt surse de foc. Vom rămâne aici cu toate efectivele, astăzi şi la noapte.”

În acest timp, în Bergisch Gladbach, un supermarket şi-a pus camera frigorifică la dispoziţia clienţilor dornici de un pic de răcoare. Două minute costă trei euro, cinci minute costă cinci euro, iar pentru 10 minute, clientul trebuie să scoată din buzunar 15 euro. Un jurnalist a ţinut să experimenteze oferta.

În Franţa, 18 departamente sunt sub cod portocaliu, iar în regiunea Parisului s-au introdus restricţii de viteză şi s-au deschis spaţii speciale în care oamenii pot să se răcorească. În departamentul Haute-Savoie, din sud-estul ţării, autorităţile sunt îngrijorate de faptul că nivelul apei râului din zonă a scăzut dramatic.

Isabelle Nutti, reprezentant al autorității locale: „În numai o lună şi jumătate, nivelul răului a scăzut extrem de mult. Scopul nostru este să facem rezerve de apă potabilă din pânză freatică şi din râu. Nu putem să raţionalizăm apa de băut..."

Localnicii nu au voie să ude câmpurile şi au fost rugaţi să pună apă la plantele din grădină doar când este absolut necesar.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult