Modifica setarile cookie
Toate categoriile

FOTO. Cum arată acum viața afganilor, după ce talibanii au preluat puterea. „Din ce în ce mai mulți copii devin subnutriți”

Viața afganilor s-a schimbat complet după ce talibanii au revenit la putere. Patru persoane din zone diferite ale Afganistanului au vorbit despre schimbările de care au parte în prezent.

Mazar-i-Sharif

 

Mazar-i-Sharif este un oraș mare, un hub economic din nordul Afganistanului, apropiat de Tadjikistan și de Uzbekistan.

Majib, un locuitor al orașului, obișnuia să lucreze într-un restaurant. Acum se chinuie să găsească mâncare. Într-un videocall cu BBC, acesta a arătat podeaua murdară a unei clădiri parasite, unde erau întinse câteva pături – pentru un moment, aceea este noua lui casă.

Majib a ajuns în acest oraș acum câteva săptămâni, fiind unul dintre afganii strămutați din cauza conflictului cu talibanii.

Citește și
femei Afganistan protest
Sfidare majoră pentru talibani: Mai multe femei au manifestat pentru drepturile lor. Scene haotice la demonstraţie VIDEO

Tatăl său a fost ucis de talibani cu mai mult de 10 ani în urmă, după cum a spus chiar el. După mai mult de un deceniu, lui Majib încă îi este frică să iasă afară deoarece „talibanii bat oameni zilnic”.

Fotografii din ultima săptămână, din Mazar-i-Sharif, arată o mulțime de oameni cu valise, urcând în autobuze cu destinația Kabul, în speranța că vor reuși să părăsească țara.

Dar în ultimele zile, de când forțele Statelor Unite au părăsit Afganistanul, mai multe persoane au venit din Kabul în Mazar-i-Sharif, sperând că vor putea să iasă din țară prin Uzbekistan.

Majib este, de asemenea, disperat să iasă din țară, dar nu știe dacă va reuși. „Talibanii sunt aici și nu vor ca oamenii să plece din țară”, a spus acesta.

Lashkar Gah, Helmand  

Provincia Helmand, din sudul Afganistanului, unde trupele britanice au staționat în timpul conflictului, a fost confiscată de talibani pe 13 august. Capitala provinciei, Lashkar Gah, a văzut unele dintre cele mai grele lupte din ultimele săptămâni.

În avizierul doctorului Viktor Urosevic sunt fixate mai multe pungi de plastic care conțin gloanțe. „Îl numim peretele nostru de rușine”, a spus acesta în timp ce a desprins o pungă pentru a o arăta într-un videoclip.

Majoritatea erau de calibru mare, eliminate de la pacienți tineri, după cum a spus medicul.

Dr. Urosevic lucrează la un spital de traumatologie din Lashkar Gah. Acum că luptele s-au încheiat, secțiile nu mai arată așa cum arătau în urmă cu câteva săptămâni. Bombele și gloanțele s-au oprit, iar pe străzi este liniște.

„Este foarte ciudat, sunt aici de câțiva ani, dar nu a fost niciodată atât de liniște. Văd asta ca pe liniștea dinaintea furtunii, sper să mă înșel, dar vom vedea”, a spus medicul.

Multe clădiri au fost deteriorare sau chiar distruse de bombardamentele din Lashkar Gah, iar familiile care au plecat în timpul conflictului și s-au întors acum, și-au găsit locuințele ruinate.

„Dorm în fața moscheii, dorm pe străzi. Nu au resurse să-și reconstruiască casele, așa că mulți dintre ei au ajuns să fie oameni ai străzii sau sunt forțați să locuiască cu rudele”, a mai adăugat dr. Urosevic.

El a mai spus că multe dintre familii trăiau în sărăcie și se chinuiau să facă rost de o masă caldă pe zi. Cu băncile închise de mai multe zile, accesul la bani cash a îngreunat și mai tare situația.

Mulți medici au decis să părăsească țara, însă dr. Urosevic a rămas.

„Avem o responsabilitate, suntem singurul spital de traumatologie din provincie. Oamenii au nevoie de hrană, de bani și de medicamente”, a mai spus acesta.

Badakhshan  

Una dintre cele mai sărace provincii din Afganistan, Badakhshan, din nordul țării, se învecinează cu Tadjikistanul. Talibanii au preluat controlul asupra acestei zone pe 11 august.

Abdul este medic în Badkhshan. Era student pe vremea când talibanii s-au aflat ultima data la putere.

„Situația pe vremea aceea era foarte gravă, iar comportamentul lor de acum este exact la fel ca cel de atunci. Nu văd nicio schimbare”, a spus Abdul.

Medicul a trimis către BBC mai multe imagini dintr-un spital din acea zonă care acum este păzit de talibani. Într-una din fotografii, un băiat de 18 luni stă vizibil slăbit pe un pat, în timp ce mama sa imploră angajații spitalului să îl salveze. Potrivit lui Abdul, aceasta nu își permitea să-și hrănească fiul.

„Pe zi ce trece, din ce în ce mai mulți copii devin subnutriți”, a spus acesta.

Potrivit ONU, se preconizează că mai mult de jumătate din copii cu vârste sub cinci ani, din Afganistan, vor ajunge subnutriți în anul următor.

Sărăcia era deja realitatea celor mai mulți locuitori ai acestei provincii, iar prețurile pentru mâncare și pentru combustibil au crescut de când talibanii au preluat puterea, iar angajații guvernului și-au pierdut locurile de muncă. Mulți încă așteaptă să fie plătiți pentru ultimele luni.

Abdul se teme, de asemenea, și pentru drepturile femeilor din provincie. În timp ce femeilor din sistemul medical li s-a permis să muncească, el spune că celor mai multe femei nu li s-a mai dat dreptul de a merge în continuare la muncă.

Fetelor mai mari de clasa a șasea nu li s-a mai permis să meargă la școală.

„Oamenii nu mai au speranță pentru viitorul lor. Nu există nicio oportunitate pentru locuitorii din Badakhshan”, a mai spus Abdul.

Herat

 

Herat, un oraș de la granița cu Iranul, era văzut ca unul dintre cele mai liberale locuri din Afganistan. În următoarea zi după ce trupele Statelor Unite au părăsit țara, sute de susținători ai talibanilor au invadat străzile. În timp ce restul au rămas speriați în case.

Gul tocmai ce se întorsese de la magazin atunci când a vorbit pentru BBC. „În tot bazarul există talibani înarmați. Nu vezi prea mulți oameni bogați sau femei pe străzi pentru că le este frică de talibani”, a spus Gul.

Soția sa, Afsoon, nu poate părăsi casa fără să fie însoțită de un bărbat și trebuie să poarte o burka pe față. „Viitorul fiicei mele este neclar”, a mai spus Gul.

Și surorii lui Gul, care este medic, i s-a spus să stea departe de clinică pentru câteva săptămâni, după ce talibanii au transmis că femeile din sistemul de sănătate se pot întoarce la muncă.

La câteva zile după, surorii lui Gul, dar și altor femei din acelați domeniu li s-a spus că se pot întoarce la serviciu. Însă multe alte femei stau acasă, neștiind dacă își pot continua carierele pentru care au muncit. Gul și familia sa încă spera că vor reuși să plece din Afganistan.

„Vom merge oriunde. America, Germania, Franța. Oriunde”, a mai spus Gul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult