Fost consilier pentru securitate din SUA, despre rachetele cu rază lungă: Este o decizie corectă, dar mă tem că e prea târziu
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vladimir Putin încă nu a reacționat. Dar, într-un comunicat al Kremlinului, Biden este acuzat că „toarnă gaz peste foc" și caută să escaladeze războiul din Ucraina. Rachetele ATACMS, furnizate de Statele Unite Kievului, pot lovi ținte la distanțe de până la 300 km, iar viteza mare le face greu de interceptat. Acum, la final de mandat, președintele Biden a permis Kievului să lovească, pe teritoriul Rusiei, cu aceste arme redutabile. Încă NU există o confirmare oficială în acest sens. Volodimir Zelenski: ”Loviturile nu se fac cu vorbe. Astfel de lucruri nu se anunță. Rachetele vor vorbi de la sine”. Totuși, ucrainenii nu au primit aprobarea pentru a lovi - oricum - pe teritoriul Rusiei, în limita razei de acțiune a rachetelor ATACMS Potrivit unor surse, inițial, Washingtonul va permite Ucrainei să folosească aceste arme doar pentru a menține - cât mai mult posibil - controlul asupra unei mici porțiuni din regiunea rusă Kusk, teritoriul de dincolo de graniță pe care ucrainenii au reușit să îl ocupe. În orice caz - aprobarea loviturilor cu rachete ATAC-MS pe teritoriul Rusiei înseamnă o schimbare majoră în politica administrației Biden de ajutor militar pentru Ucraina. Președintele Biden a decis astfel după ce Moscova a permis trupelor nord-coreene să lupte alături de ruși în Kursk. Cedric Leighton, colonel în retragere în cadrul armatei americane: „Ceea ce vrea să semnaleze administrația Biden este faptul că o astfel de suplimentare a mașinăriei de război a Rusiei este inacceptabilă, nu vor ca trupe străine să vină în Rusia și să îi sprijine în război". John Bolton, Fost consilier pentru securitate națională al președintelui Trump: „Este o decizie corectă, dar mă tem că e prea târziu. Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple acum doi ani. Mai sunt două luni până când Donald Trump va fi învestit în funcție și cred că sunt puține îndoieli cu privire la ce se va întâmpla. Cel mai probabil, ajutorul pentru Ucraina se va diminua semnificativ". Semnalul de la Washington - scrie presa occidentală - ar fi determinat și Parisul, și Londra, să acorde Ucrainei permisiunea de a folosi rachetele franceze SCALP, și pe cele britanice Storm Shadow pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei. Dar NU sunt confirmări oficiale în acest sens, Ucraina ar trebui să poată folosi armele pe care noi le-am furnizat nu doar pentru a opri săgețile (atacurile ruse), dar și pentru a-i lovi pe arcași (cei care lansează atacurile). Cred în continuare că asta trebuie făcut.
La doar 8 kilometri de pozițiile ruse, Volodimir Zelenski a fost pe front, vizitându-i pe apărătorii orașului Pokrovsk, din regiunea Donetsk, un nod rutier şi feroviar crucial pentru Ucraina. Controlul orașului, pe care presa rusă îl numește "poarta către Donetsk", ar permite Moscovei să perturbe grav liniile de aprovizionare ale Ucrainei pe frontul de est.
Între timp, continuă atacurile brutale și sângeroase cu rachete și drone. Sunt cel puțin zece morți și zeci de răniţi după ce o rachetă rusească a lovit mai multe clădiri la Odesa, în sudul Ucrainei. Aseară, o rachetă rusească a lovit şi un bloc la Sumî, în nord-est. Cel puțin 11 locatari au fost uciși, printre ei și doi copii.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia , Ucraina , razboi , rachete , rachete cu raza lunga
Dată publicare: 18-11-2024 19:29