Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fortăreața Bahmut, greu de apărat. Soldat: Libertatea e ca un copac. Trebuie să îl uzi cu sângele patrioților și al tiranilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

În ultimele ore s-au dat lupte grele în nordul și în sudul orașului Bahmut, pe care - de luni bune - rușii încearcă să-l cucerească.

Pe front au fost trimise forțe proaspete, care încearcă în zadar să străpungă apărarea ucraineană.

Statul Major al armatei ucrainene ține cu dinții de orașul Bahmut, în timp ce pregătește mai multe unități de elită pentru așteptata contraofensivă împotriva rușilor.

În Bahmut, rușii au trimis noi unități în asalturile împotriva zonelor fortificate, deținute încă de armata ucraineană. Chiar și noaptea, valurile de atacanți sunt depistate cu ajutorul dronelor și eliminate apoi de artilerie. Nu este o muncă ușoară, spun luptătorii care apără ce a mai rămas din orașul devastat de război.

Mihail, parașutist ucrainean din Brigada 80 de asalt aerian: „E greu să apărăm fortăreața Bahmut, pentru că mare parte din trupele inamice sunt concentrate aici. Și nici vremea nu ne permite să folosim vehicule. E prea mult nămol”.

Citește și
zelenski, da vinci
Zelenski și alți lideri politici și-au luat rămas bun de la "Da Vinci", un soldat ucrainean celebru şi preţuit | VIDEO

În tranșeele din jurul Bahmutului, soldații ucraineni înfruntă așadar și natura potrivnică. Dar nu renunță.

Mihail, parașutist ucrainean din Brigada 80 de asalt aerian: „Libertatea e ca un copac. Trebuie să îl uzi, uneori, cu sângele patrioților și al tiranilor. Asta facem noi acum. Din păcate, sunt mulți cei care mor. Dar sunt și mai mulți tirani care își pierd viața”.

Președintele Zelenski a anunțat că a discutat din nou cu responsabilii militari despre opțiunile de consolidare a forțelor ucrainene din Bahmut, prin reaprovizionarea și sporirea efectivelor. Zelenski a exclus din nou o abandonare a orașului.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Rusia a devenit sinonimă cu teroarea și va sluji drept exemplu al înfrângerii și al unei pedepse juste pentru această teroare. O pedeapsă pe care Kremlinul nu o poate opri”.

Resurse limitate ale armatei Kremlinului

Armata rusă continuă să bombardeze regiunile rezidențiale din estul și din sudul Ucrainei. Sunt numeroase case distruse și multe vieți pierdute. Pompierii ucraineni încearcă să-și facă treaba sub focul inamicilor.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Rachete și artilerie, drone și mortiere. Rusia folosește arme diferite, dar cu un singur scop în minte: să distrugă viața și să nu lase nimic omenesc în urmă. Ruine, resturi, cratere de obuze în pământ: acesta e autoportretul Rusiei”.

Între proiectilele rusești și oamenii nevinovați stau vânătorii ucraineni de drone și rachete. Fiecare rachetă sau dronă rusească doborâtă înseamnă vieți salvate și elemente de infrastructură cruțate.

Echipamentele de apărare antiaeriană trimise de occidentali Kievului se dovedesc extrem de eficiente în mâinile ucrainenilor.

Melissa Bell, corespondent CNN: „Este o rară ocazie de a vedea de aproape tehnologia iraniană a morții - o dronă Shaheed relativ intactă, întrucât a fost pescuită din Marea Neagră. Avea vreo 50 de kg de explozibil. Cam atât înseamnă 20 de kg”.

La prezentarea raportului anual de activitate, șeful serviciului lituanian de informații militare a făcut o estimare legată de resursele pe care le mai are Moscova.

Elegijus Paulavičius, șeful serviciului de informații militare al Lituaniei: „Resursele pe care estimăm că le mai are astăzi Rusia îi ajung pentru încă doi ani de război de intensitate similară celei de până acum. Desigur, nu vorbesc de calitatea, ci de cantitatea munițiilor și echipamentelor”.

Există însă un factor imprevizibil care trebuie luat în seamă - posibile noi ajutoare militare din partea Iranului sau chiar a Chinei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult