Finlanda a devenit, în mod oficial, al 31-lea stat membru NATO
Finlanda a fost numită, în mod oficial, cel de-al 31-lea membru al NATO, marcând o schimbare majoră în peisajul de securitate din nord-estul Europei, care adaugă aproximativ 1.300 de kilometri la frontiera alianței cu Rusia, scrie CNN.
Ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto a semnat documentul aderării şi i l-a înmânat secretarului de stat american Antony Blinken, relatează AFP, citată de News.ro.
Acceptarea Finlandei în alianța de securitate condusă de SUA reprezintă o lovitură pentru președintele rus Vladimir Putin, care a căutat mult timp să submineze NATO și, înainte de a invada Ucraina, a cerut blocului să se abțină de la o nouă extindere.
În schimb, invazia a determinat Finlanda și Suedia, țări nealiniate, să renunțe la neutralitate și să caute protecție în cadrul NATO, deși încercarea Suediei de a adera la bloc a fost blocată de Turcia și Ungaria, membre ale alianței.
Turcia a fost ultima țară care, săptămâna trecută, a ratificat cererea Finlandei.
Suedia mai așteaptă însă, pentru că nici Ankara, nici Budapesta, nu au aprobat încă aderarea ei la NATO.
Ce reprezintă aderarea Finlandei la NATOPrin aderarea la NATO, Finlanda, care a fost invadată de Uniunea Sovietică în 1939, dublează lugimea frontierei cu Rusia a Alianţei Nord-Atlantice conduse de către Statele Unite.
„Finlanda a devenit azi (marţi) membră a alianţei NATO. Era nealinienii militare din istoria noastră s-a încheiat. Începe o nouă eră”, anunţă într-un comunicat preşedinţia finlandeză, relatează CNN, conform News.ro.
„Fiecare ţară îşi maximizează propria securitate. Finlanda face la fel. În acelaşi timp, aderarea la NATO ne consolidează poziţia internaţională şi spaţiul de manevră. Ca partener, participăm de mult timp la activităţile NATO. În viitor, Finlanda va contribui la disuasiunea şi apărarea colectivă ale NATO”, subliniază preşedinţia finlandeză.
Şeful diplomaţiei finlandeze Pekka Haavisto a depus intrumentul aderării la NATO în prezenţa secretarului de Stat american Antony Blinken şi secretarului general al NATO Jens Stoltenberg, la sediul Alianţei, la Bruxelles.