Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Filmul protestelor de sâmbătă din Paris. ”Febra franceză” s-ar putea extinde în Europa

Your browser doesn't support HTML5 video.

Franţa a fost paralizată sâmbătă de marşuri şi ciocniri între protestatari şi forţele de ordine, mobilizate masiv atât în Paris cât şi marile oraşe.

În cel de-al patrulea episod al revoltei "vestelor galbene", zeci de mii de oameni au ieşit din nou pe străzi ca să ceară demisia preşedintelui Macron, ales democratic în urmă cu doar 18 luni.  GALERIE FOTO. Episodul 4 al revoltei “vestelor galbene”. Blindate, pe Champs-Elysee!  Pe de altă parte există temeri ca nu cumva "febra franceză" să devină contagioasă. De altfel, tot sâmbătă au avut loc proteste şi în Belgia sau Olanda. „Macron, demisia!", au scandat protestatarii pe Champs-Elysee! Desfășurarea evenimentelor, aici!

Încă de la prima oră, în centrul Parisului, s-a derulat un joc de-a şoarecele şi pisica: câteva sute de veste galbene năvăleau ori se furişau din străzi adiacente pe câte un mare bulevard. Imediat erau încercuite de forţele de ordine. Curând, încleştarea se repeta în altă zonă.

Periodic, poliţia a apelat la gaze lacrimogene pentru a dispersa câte un grup compact iar protestatarii au ripostat cu diverse proiectile.

Exploziile unor petarde erau urmate de mişcări haotice. Odată cu orele amiezii, atmosfera a devenit tot mai tensionată şi au apărut primele focuri puse intenţionat.

Citește și
prosteste, franta, paris, genunchi, veste galbene,
Momentul în care ”vestele galbene” s-au pus în genunchi în fața polițiștilor în Paris. VIDEO

Dispozitivul de securitate mobilizat sâmbătă a fost unul excepţional. Pentru prima oară după zeci de ani, pe cel mai frumos şi faimos bulevard al lumii, Champs-Elysee, au apărut blindate ale jandarmeriei. Încă de dimineaţă, au fost arestate sute de persoane asupra cărora poliţiştii au găsit praştii şi ciocane. Turnul Eiffel, dar şi numeroase muzee, între care Luvru, au rămas închise şi au fost păzite în mod special. Protestatarii au încercat de mai multe ori să blocheze o autostradă, aflată la periferia capitalei.

Baricadele de pe străzi, maşinile incendiate şi confruntările cu forţele de ordine amintesc izbitor de evenimentele din mai 1968, semn că furia populară a atins din nou un punct de fierbere. Dincolo de similitudini, există şi diferenţe.

Christine Ockrent, jurnalist francez: ”Una dintre diferenţe este rostogolirea mişcării pe reţelele de socializare. Apoi, mişcarea este amorfă, nu are lideri, cei care au încercat să-şi asume acest rol au primit imediat ameninţări de la ceilalţi. Este primejdios. Altă diferenţă ține de faptul că sindicatele şi partidele politice nu sunt implicate, cel puţin nu pe faţă.”

Mişcarea vestelor galbene a început ca o formă de protest după ce s-a anunţat o scumpire a carburanţilor. Intenţia guvernului era să descurajeze traficul auto şi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Oamenii se plâng însă că această majorare va antrena şi alte creşteri de preţuri şi, automat scăderea puterii de cumpărare.

Aşa că vestele galbene îi reproşează preşedintelui Macron că promovează ecologia pe spinarea celor săraci. Şi au cerut subvenţii pentru achiziţionarea de maşini hibrid şi extinderea reţelei feroviare pentru ca mărfurile să fie transportate doar cu trenul. Pe de altă parte, lista revendicărilor s-a tot mărit şi acum include măsuri precum creşterea salariului minim ori scăderea vârstei de pensionare.

Dincolo de exasperarea întemeiată a multor categorii sociale, rămâne problema infiltrării în rândul vestelor galbene a unor vandali, anarhişti şi provocatori. Pe reţelele de socializare au circulat intens apeluri la violențe fizice, iar mai mulţi politicieni ai puterii au primit ameninţări cu moartea. Violențele şocante din ultima lună au provocat pierderi de miliarde comercianţilor şi celor din turism.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult