Proteste ale "vestelor galbene". 125.000 de manifestanți în Franța, 1.385 de reținuți

×
Codul embed a fost copiat

Autoritățile Franței s-au confruntat sâmbătă cu "Al patrulea act", adică al patrulea weekend de manifestaţii antiguvernamentale.  Ministrul de Interne a anunţat că pe teritoriul Franţei au manifestat 125.000 de persoane, dintre care 10.000 în Paris.

Manifestările ”vestelor galbene” sub numele „Actul patru” au mobilizat zeci de mii de oameni în întreaga ţară. Autoritățile franceze au mobilizat aproape 90.000 de membri ai forțelor de ordine. Mai multe stații de metrou au fost închise, precum și muzee și magazine sau terase și baruri. Pe Champs-Elysées, protestatarii au strigat ”Macron, demisia!”, au incendiat mașini și s-au ciocnit cu forțele de ordine care au ripostat cu gaze și tunuri cu apă. 

Desfășurarea evenimentelor, livetext:

UPDATE 20:00  Circa 125.000 de manifestanţi au defilat sâmbătă în Franţa, în cadrul mişcării "vestelor galbene", a făcut cunoscut ministrul de interne, Christophe Castaner, care a anunţat, de asemenea, că 1.385 de persoane au fost reţinute, transmite AFP. "Au avut loc 1.385 de reţineri, la ora la care vă vorbesc, şi acest număr continuă să crească. Au fost 975 de arestări şi acest număr continuă să crească", a declarat Christophe Castaner de la sediul Ministerului de Interne. "Este un nivel excepţional", a adăugat el.

Citește și
vestele galbene
Şofer român de TIR, bătut de „vestele galbene” din Franţa. "Eşti un român împuţit"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

UPDATE 19:00  55 de răniţi  la Paris, dintre care trei fac parte din forţele de ordine.

UPDATE 18:00 Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă în Franţa, într-o nouă zi de mobilizare cu grad ridicat de risc a mişcării populare a 'vestelor galbene', cu adunări în general paşnice în ţară, dar marcate de ciocniri la Paris, unde au intrat în acţiune vehiculele blindate ale jandarmeriei, relatează AFP.

După violenţele de sâmbăta trecută, capitala a fost parţial baricadată de autorităţi, care au operat sute de arestări preventive pentru a-i împiedica pe anumiţi protestatari să ajungă la Paris, controlând gările şi procedând la verificări sistematice în zona manifestaţiilor.

Poliţia a anunţat că, la începutul după-amiezii, fuseseră operate aproape 1.000 de reţineri pe întreg teritoriul ţării, dintre care 651 la Paris, 724 de persoane fiind plasate în arest (536 în capitală).

La Paris, la mijlocul zilei au izbucnit ciocniri care au durat mai multe ore. Pe celebrul bulevard Champs-Elysées s-a recurs la gaze lacrimogene, galeria comercială Drugstore de Publicis a fost atacată, iar mai multe vitrine au fost sparte pe străzile din apropiere. Pe arterele din apropierea Place de l'Etoile puteau fi văzute carcase de maşini incendiate.

La Narbonne (sud), 1.600 de oameni - 'veste galbene', agricultori, şoferi, viticultori - au manifestat şi, la fel ca în alte oraşe, au fuzionat cu marşul organizat sâmbătă în Franţa pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. La Marsilia (sud-est), 2.000 de persoane au defilat paşnic.

'Vestele galbene', provenite majoritar din rândul claselor populare şi de mijloc, se declară excedate de politica fiscală şi socială a preşedintelui Emmanuel Macron.

Pasul înapoi făcut de guvern în privinţa majorării taxei la carburanţi, prima revendicare a protestatarilor, nu a condus însă la stingerea mişcării, care se opune elitelor politice şi partidelor tradiţionale, şi este lipsită de lideri veritabili, ceea ce face dificile tentativele de negociere ale guvernului.

Tot sâmbătă, circa o sută de persoane au fost arestate la Bruxelles în urma unei manifestaţii a 'vestelor galbene', la care au luat parte în jur de 400 de protestatari, conform poliţiei locale.

UPDATE 17:00 Baricade au fost instalate pe marile bulevarde, unde poliţia a intrat cu tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea. Opt mii de oameni protestează la Paris şi alţi peste 20.000 în oraşe din Franţa. Zeci de persoane au ocupat străzi secundare, unde forţele de ordine au folosit, de asemenea, tunuri cu apă, dar şi gaze lacrimogene.

UPDATE 16:45  Donald Trump  a scris pe contul său de Twitter: „Acordul de la Paris nu funcţionează prea bine pentru Paris. Proteste şi revolte în toată Franţa. Oamenii nu vor să plătească sume mari pentru a proteja probabil mediul. Strigând «Îl vrem pe Trump!». Iubesc Franţa”.

UPDATE 16:25 Un bilanț provizoriu anunță în jur de 30 de răniți dintre care 3 sunt agenți de ordine, relatează Le Figaro.



UPDATE 16.00
Două mașini au fost incendiate de manifestanți în Paris.

UPDATE 14:40 Potrivit cifrelor oficiale 31.000 de veste galbene protestează în toată Franța. Au fost efectuate peste 700 de rețineri, relatează AFP.

UPDATE 14:20  Potrivit publicației Le Monde, s-au făcut 554 de rețineri, dintre care 335 sunt arestări preventive. 

UPDATE 12:40  Mobilizarea 'vestelor galbene' de la Paris a dus la reţinerea a 481 de persoane şi la plasarea în arest preventiv a 211 persoane, a anunţat premierul Edouard Philippe, potrivit AFP.

Acest număr este deja mai mare decât totalul reţinerilor (412) efectuate în capitală la manifestaţiile de la 1 decembrie.

"Vreau încă o dată să mulţumesc tuturor celor - responsabili politici, sindicali şi ai diferitelor asociaţii, precum şi cetăţeni - care au făcut apel la calm astfel încât francezii care vor să îşi exprime revendicările să nu se amestece cu cei care vor să distrugă şi să se lupte cu forţele de ordine", a subliniat Edouard Philippe.

Şeful guvernului, care a făcut aceste declaraţii la ieşirea de la o reuniune la Ministerul de Interne, a spus că a fost mobilizat un dispozitiv de securitate "excepţional prin mijloace, excepţional prin organizarea pe care am făcut-o".

UPDATE 12:00 Tensiunea este în creştere în apropiere de Champs-Elysées, unde forţele de ordine au lansat primele gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor din mişcarea 'vestelor galbene', adunaţi cu miile să protesteze, cerând demisia lui Macron, relatează AFP.

În jurul orei locale 10.25, forţele de ordine au lansate numeroase grenade lacrimogene în direcţia manifestanţilor pentru a-i face să se retragă, pe o stradă perpendiculară pe Champs-Elysées, în apropiere de Arcul de Triumf.

Unii protestatari au răspuns prin proiectile şi petarde.

Cel puţin 354 de persoane au fost reţinute la Paris până la ora locală 10.10, iar 127 de persoane se află în arest după începutul mobilizării de mare risc a "vestelor galbene", a anunţat prefectura de poliţie, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Autorităţile, care se tem să vadă la Paris reluarea scenelor de revoltă urbană de săptămâna trecută, au întărit controalele în gări şi desfăşoară sistematic percheziţii în jurul locurilor de manifestaţie.

Liceeni îngenuncheați de polițiști

Între timp imaginile filmate la un liceu de lângă Paris au stârnit indignarea opiniei publice. În ele apar zeci de liceeni îngenunchiaţi cu mâinile ridicate, în faţa poliţiştilor.

Tineri îngenunchiaţi cu faţa la zid şi mâinile aparent legate la spate. Aceste imagini au fost filmate într-un orăşel aflat la 50 de kilometri vest de centrul Parisului. 

Imaginile, distribuite masiv pe reţelele de socializare, au stârnit indignarea opiniei publice. "Tineretul francez, umilit". "Şocant - în ţara drepturilor omului", sunt câteva dintre comentarii. Dar autorităţile le-au luat apărarea poliţiştilor de la cel mai înalt nivel.

Christophe Castaner, ministrul de Interne: "Imaginile cu tinerii arestaţi în această comună sunt greu de privit, aveţi dreptate să subliniaţi asta. Dar cred că e important să le plasăm în context."

Jean-Michel Blanquer, ministrul Educaţiei: "La Mantes-la-Jolie sunt elemente exterioare liceului, de peste 20 de ani, care în zilele precedente au adunat pubele, aducându-le cu furgoane, au înconjurat liceul şi au chemat elevi să li se alăture. Nu neapărat tot de acolo, unii au venit din zonele din jur. Au invadat un pavilion, au furat butelii. Au comis violenţe şi au atacat forţele de ordine."

De când liceenii s-au alăturat protestului vestelor galbene, nemulţumiţi de reforma educaţiei, au fost numeroase incidente asemănătoare. La Marsilia, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene, zilele trecute, pentru a dispersa tinerii manifestanţi puşi pe distrugeri. La Mantes-la-Jolie, era a doua zi de incidente şi 151 de persoane au fost reţinute.

Un jurnalist care a fost de faţă recunoaşte că imaginea tinerilor îngenunchiaţi i-a amintit de un lagăr, dar spune şi ce a văzut înainte.

Patrick Auffret, jurnalist: "Atacul tinerilor asupra poliţiei era foarte violent. Eu eram în spatele poliţiei, cum vedeţi în această fotografie. Eram în spate şi era impresionant. Aruncau cu proiectile. Unii aveau răngi şi erau foarte-foarte agresivi."

Cert este că incidentul tensionează şi mai mult atmosfera la protestele anunţate sâmbătă.

În centrul Parisului, angajaţii primăriei au smuls bordurile şi au înlăturat de pe străzi orice s-ar putea transforma în proiectil. 89.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi în toată Franţa, dintre care 8.000 doar în capitală.

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Franța se pregătește de un nou protest. Turnul Eiffel și Muzeul Luvru își închid porțile
Franța se pregătește de un nou protest. Turnul Eiffel și Muzeul Luvru își închid porțile

Protestele din Franţa dau peste cap planurile turiştilor.

Şofer român de TIR, bătut de „vestele galbene” din Franţa.
Şofer român de TIR, bătut de „vestele galbene” din Franţa. "Eşti un român împuţit"

Un şofer român de camion a fost lovit cu o bucată de lemn în timpul protestelor din Franţa.

Analiștii politici explică ce greșeală a comis Emmanuel Macron, față de „vestele galbene”
Analiștii politici explică ce greșeală a comis Emmanuel Macron, față de „vestele galbene”

Mai pot oare concesiile făcute de guvern să salveze Franța de la haos şi violente scăpate de sub control? Este întrebarea unanimă a jurnaliştilor, după ce premierul Philippe a anunţat amânarea scumpirii carburanților.

Vestele galbene, către președintele Franței: ”E prea târziu”. Macron, ironizat de ”prietenul” Trump
Vestele galbene, către președintele Franței: ”E prea târziu”. Macron, ironizat de ”prietenul” Trump

”Nicio taxă nu merită să punem unitatea naţiunii în pericol”, a declarat şeful guvernului francez. Acesta a anunţat suspendarea pentru şase luni a măsurilor care au dus la trei săptămâni de proteste şi violenţe fără precedent.

VIDEO cu momentul în care jandarmii francezi atacă ”vestele galbene”, filmat de un jandarm
VIDEO cu momentul în care jandarmii francezi atacă ”vestele galbene”, filmat de un jandarm

O filmare realizată cu o cameră video integrată în casca unui jandarm a surprins momentul în care, sâmbătă, forțele de ordine și protestatarii Vestelor Galbene s-au ciocnit în fața Arcului de Triumf din Paris.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.