Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fenomen alarmant la Polul Nord. Noua metodă prin care urșii polari încearcă să facă rost de hrană

Your browser doesn't support HTML5 video.

După modelul urșilor bruni care dau târcoale localităților și urșii polari încep să facă asta. Încălzirea globală a grăbit topirea banchizelor și, în căutare hranei, urșii albi ajung din ce în ce mai des în preajma oamenilor.

La jumătatea distanței dintre Norvegia și Polul Nord se află Svalbard, un teritoriu insular în Oceanul Arctic. Urșii polari depind de stratul gros de gheață, dar schimbările climatice i-au lăsat fără banchize. Așa că unii dintre ei s-au reorientat spre zonele locuite.

Olaf Koens, corespondent RTL4: „Când părăsești orașul și vii aici, pe insula Spitsbergen, ai nevoie de un ghid bine înarmat, pentru că există șansa să întâlnești un urs polar. Poate fi un moment special, dar extrem de periculos”.

Eleanor Lampard, ghid montan: „Pistolul de semnalizare este cel mai util lucru pe care îl vei folosi, aproape nimeni nu va trage cu pușca spre un urs polar, se folosesc pistoale de semnalizare. Ele emit un semnal sonor puternic și o lumină intensă roșie, pentru a-i speria (n.r. pe urși)”.

Urșii polari găsesc tot mai puțină hrană

Pe această insulă trăiesc aproximativ 3.000 de oameni. Se estimează însă că există aproximativ același număr de urși polari, în întreaga zonă a Mării Barents. Aceștia sunt curioși și adesea flămânzi.

Citește și
Incalzire globala
Climatologii se aşteaptă ca încălzirea globală să depăşească ţinta de 1,5 grade Celsius. Un viitor cu foamete și conflicte

Eleanor Lampard, ghid montan: „Sunt niște creaturi magnifice. Îi iubesc de când eram copil și cred că mulți oameni sunt fascinați de ei și de aceea vin în Svalbard”.

Olaf Koens, corespondent RTL4: „Dar lucrurile pot degenera, așa cum s-a întâmplat în acest camping, acum patru ani”.

Reporter: „Bărbatul olandez care a fost ucis de un urs polar în Spitsbergen era administratorul unui camping de acolo”. După drama respectivă, localnicii au învățat să fie mai precauți în prejma urșilor, dar și-au păstrat admirația și respectul față de animale.

Eleanor Lampard, ghid montan: „Cred că noi suntem oaspeții în Arctica și trebuie să respectăm fauna sălbatică de aici”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult