Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Femeile din Egiptul antic aveau mai multe drepturi decât unele din zilele noastre

Your browser doesn't support HTML5 video.

Femeile din Egiptul antic aveau mai multe drepturi decât unele din reprezentantele sexului frumos din zilele noastre.

Acesta pare să fie mesajul unei expoziţii speciale, organizate de muzeul de egiptologie din Torino. Evenimentul este şi un răspuns la apariţia mişcărilor pentru drepturile femeilor din Statele Unite, precum Time's Up sau MeToo.

Cu 3400 de ani în urmă, Merit, soţie de arhitect în Egiptul antic, se bucura de drepturi de invidiat chiar şi astăzi.

Valentina Santini, egiptolog: "Femeile puteau să divorţeze, aveau drept de proprietate. Aveau multe drepturi, inexistente în cazul celorlalte civilizaţii ale vremii."

Peruca ei din păr uman, bijuteriile, obiectele de toaletă, dar şi sarcofagul ei somptuos sunt expuse la Muzeul Egiptului de la Torino. Tot acolo, regăsim şi numeroase sculpturi în care soţii stau umăr la umăr, ca doi egali.

Citește și
nunta, India, miri, casatorie
Localitatea care interzice casatoriile din dragoste. "Sunt o rusine pentru societate"

În plus, panteonul egiptean era plin de zeiţe neînfricate, precum Sekjmet-it, cea puternică. Nu exista segrerare sau discriminare.

Ben Wedeman, corespondent CNN: "Când istoricul grec Herodot a vizitat Egiptul în secolul V, îHr, a fost şocat să afle că bărbaţii şi femeile aveau aproape aceleaşi drepturi. A scris că egiptenii au inversat practicile vechi ale umanităţii."

Christian Greco, director Museo Egizio: "În Grecia, femeile trebuiau să aibă grijă de casă, ele nu aveau un rol în societate. Putem spune că Egiptul antic era cu mult înaintea vremurilor în această privinţă."

Vizita în Egipt l-a tulburat şi deranjat în aceeaşi măsură pe marele istoric grec, uimit să vadă că femeile se ocupau de afaceri, iar bărbaţii erau acasă.

Evelina Christillin, preşedinta fundaţiei Museo Egizio: "Era deranjat de ce vedea atât de aproape de casă. Îi era teamă că femeilor din Grecia le vor veni idei şi vor dori aceleaşi oportunităţi ca în Egipt."

În plus, femeile egiptene se bucurau şi de un statut social foarte bine definit. La căsătorie, semnau un contract prenupţial şi, în caz de divorţ, soţul trebuia să îi ofere fostei partenere anumite sume de bani sau proprietăţi acumulate în timpul căsătoriei.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult