Femeile afgane pierd o sursă importantă de venituri, după interdicţia impusă de talibani de a lucra în ONG-uri locale
Decizia va afecta mii de familii care depind de veniturile primite de femei pentru munca lor umanitară într-o ţară cu o economie grav afectată după suspendarea fondurilor din partea comunităţii internaţionale, după revenirea la putere a fundamentaliştilor talibani, în august 2021, scrie Agerpres.
"La fel ca mine, mii de fete şi femei sunt principalii susţinători pentru familiile noastre. Femeile nu au voie să lucreze în organizaţii guvernamentale şi acum nu mai au dreptul să muncească nici în ONG-uri, aşa că nu avem mijloace de trai pentru a supravieţui", a declarat pentru EFE Meena Noorzai, lucrătoare la un call center pentru un ONG internaţional.
Activista a indicat că sute de ONG-uri locale se bazează pe sprijinul financiar al instituţiilor internaţionale "pentru a sprijini drepturile femeilor din Afganistan", aşa că acest veto reprezintă şi un regres în ceea ce priveşte drepturile femeilor afgane.
Decizia talibanilor ar putea determina, de asemenea, ONG-urile instalate în Afganistan să-şi oprească operaţiunile, iar ţara să nu mai primească ajutor economic esenţial pentru a oferi asistenţă umanitară milioanelor de familii aflate în situaţii critice.
"Există mii de ONG-uri naţionale şi internaţionale care lucrează în Afganistan" care vor fi afectate de această măsură şi cu ajutorul cărora "au fost distribuite în Afganistan ajutoare umanitare de miliarde de dolari", a declarat pentru EFE activista socială afgană Nahid Noori.
Această nouă interdicţie impusă femeilor, care vine la câteva zile după blocarea accesului femeilor la educaţie universitară, se adaugă la o multitudine de restricţii impuse de când talibanii au ajuns la putere, inclusiv impunerea vălului, segregarea pe criterii de gen sau obligaţia femeilor de a fi însoţite de o rudă de sex masculin în timpul unor călătorii pe distanţe mari.
În ciuda faptului că au promis că vor respecta drepturile omului în încercarea de a recupera fonduri de la comunitatea internaţională, realitatea femeilor afgane este din ce în ce mai asemănătoare cu cea a primului regim taliban între 1996 şi 2001, când, pornind de la o interpretare rigidă a islamului şi a codul său social strict, cunoscut sub numele de Pashtunwali, talibanii au interzis fetelor să meargă la şcoală şi au făcut practic femeile prizoniere la domiciliu.