Modifica setarile cookie
Toate categoriile

FBI a dezvăluit o operațiune de război psihologic a Rusiei în Europa. Tacticile folosite pentru a cuceri „inimile și mințile”

FBI a dezvăluit o operațiune a serviciilor rusești de manipulare a politicienilor, jurnaliștilor și politicienilor din Europa. Principalele ținte ar fi fost Germania și Franța.

Guvernul american a inculpat miercuri doi cetățeni ruși și a confiscat peste 30 de domenii de internet legate de o campanie de influențare a alegerilor americane. Dosarul depus în instanță de FBI a dezvăluit și operațiune rusă de manipulare a politicienilor, oamenilor de afaceri, jurnaliștilor și altor persoane influente din Germania, Franța, Italia și Marea Britanie, arată Politico.

Scopul campaniei Kremlinului în Europa a fost de a crea conflicte, de a discredita America și de a submina sprijinul pentru Ucraina, conform unei ale structurilor rusești de război psihologic.

Dosarul de 277 de pagini detaliază planurile Rusiei de a cuceri „inimile și mințile” europenilor. O notă din partea „Agenției de design social” a Rusiei descrie un plan de a viza persoane prin intermediul postărilor și comentariilor reale de pe rețelele de socializare, pentru a ocoli filtrele bot ale companiilor de socializare.

Documentul rusesc arată că scopul campaniei este de a „evoca în rândul publicului reacții raționale”, cum ar fi întrebările legate de ajutorul acordat Ucrainei și „emoționale” cum ar fi „americanii sunt niște ticăloși”.

Citește și
Lavrov
Rusia avertizează SUA. Lavrov: „Nu ar trebui să glumească despre liniile noastre roşii”

Operațiunile psihologice s-au bazat, de asemenea, pe așa-numitele domenii doppelgänger (n.r. sosie) pentru a răspândi articole și alte forme de conținut false care să pară că provin de la instituții media occidentale cu o largă audiență: Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Welt, FAZ, Süddeutsche Zeitung, Delfi.

Germania, ținta a operațiunilor psihologice ale rușilor

Echipa rusească de operațiuni psihologice a identificat Germania drept o țintă deosebit de vulnerabilă pentru influența rusă.

„Germanii sunt mai dependenți decât francezii”, se arată într-unul dintre documentele rusești, făcând trimitere la dependența economică a Germaniei de gazul și exporturile rusești.

„În primul rând, trebuie să discredităm SUA, Marea Britanie și NATO și, în al doilea rând”, să-i convingem pe germani să se opună politicii ineficiente a sancțiunilor”, se arată într-o altă notă internă.

Un alt document descrie o operațiune denumită „International Conflict Incitement” vizând în special Franța și Germania care avea ca obiectiv „escaladarea tensiunilor interne ... pentru a promova interesele Federației Ruse”, precum și „influențarea conflictelor din viața reală și crearea artificială a unor situații conflictuale” prin intermediul unor articole false, al unor persoane influente, precum și al unor postări și comentarii specifice pe rețelele sociale.

Documentul rusesc a adăugat că scopul operațiunii a fost acela de a „destabiliza situația” din Franța și Germania prin „răspândirea de narațiuni false suplimentare”; „înregistrări video, documente și conversații telefonice false”; „comentarii pe rețelele de socializare”; și „citate false și reale de la persoane influente”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult