Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Familia lui Mahsa Amini respinge raportul medical oficial referitor la cauza decesului tinerei

Părinţii lui Mahsa Amini au respins un raport medical oficial, potrivit căruia moartea tinerei iraniene kurde nu a fost cauzată de „lovituri”.  

Avocatul familiei, citat de AFP și news.ro, a anunțat că familia lui Mahsa Amini respinge raportul medical oficial, potrivit căruia moartea tinerei are legătură cu „o intervenţie chirurgicală la o tumoare cerebrală care a avut loc la vârsta de opt ani”.

Moartea lui Mahsa Amini

Mahsa Amini a murit la trei zile după ce a fost arestată de Poliţia Moravurilor, la Teheran, care a acuzat-o de încălcarea codului vestimentar strict al Republicii islamice, care obligă femeile să poarte vălul în public.

La 7 octombrie, Organizaţia medicol-legală iraniană a anunţat, într-un raport, că „moartea lui Mahsa Amini nu a fost cauzată de lovituri aplicate la cap”.

Moartea tinerei ar avea legătură cu „o intervenţie chirurgicală la o tumoare cerebrală de la vârsta de opt ani”, se arată în raportul de televiziunea de stat.

Citește și
masha amini
Raport medical guvernamental al Iranului: Decesul tinerei Mahsa Amini ar fi legat de o „maladie”

Avocaţii au respins acest raport într-o declaraţie la Autoritatea Judiciară, a declarat ziarului Etemad avocatul familiei tinerei.

Ei au cerut o „reexaminare a cauzei decesului” şi au cerut justiţiei, în acest scop, „să aleagă cinci specialişti (neurochirurgi şi cardiologi) dintr-o listă de zece medici întocmită de către părinţii lui Mahsa Amini”.

Avocații trebuie să „obţină clarificări cu privire la modul în care a fost realizată ancheta şi cu privire la rolul persoanei sau persoanelor implicate în arestarea lui Mahsa şi în transferul către sediul Poliţiei Moravurilor, pentru a fi în măsură să apere drepturile părinţilor şi (...) să ridice incertitudini cu privire la cauza morţii”, declară avocatul familiei, Saleh Nikbakht.

La 19 septembrie, Amjad Amini, tatăl tinerei, a dat asigurări agenţiei iraniene de presă Fars că fiica sa era într-o „stare de sănătate perfectă”.

La sfârşitul lui septembrie, avocatul anunţa că familia a depus plângere împotriva poliţiştilor care au arestat-o pe tânără.

Moartea tinerei Mahsa Amini a stârnit proteste masive în Iran. În urma manifestațiilor violente, zeci de persoane, în mod special femei, au murit. Alte sute de persoane au fost arestate.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult