Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Explozia din Liban se resimte politic și la Budapesta și Sofia. Ungaria spune că, de fapt, Bulgaria a trimis pagerele ucigașe

Pagerele a căror explozie simultană a ucis 12 teroriști Hezbollah și a rănit alte 2.800 de persoane în Beirut ar fi fost fabricate, de fapt, în Bulgaria, potrivit unei agenții maghiare. Inițial, s-a spus că Ungaria ar fi produs dispozitivele ucigașe.

Pagerele impregnate de spionii israelieni cu explozibil care au ucis marți, într-o deflagrație simultană, 12 teroriști Hezbollah și au rănit alte 2.800 de persoane în Beirut ”detonează” acum acuzații între state europene.

Cea mai nouă victimă este Bulgaria, unde Ungaria spune că s-ar fi fabricat, în realitate, pagerele ucigașe, asta după ce, inițial, posesorul din Taiwan al mărcii dispozitivelor a dat vina pe Budapesta.

Deutsche Welle scrie joi că Telex, o publicație maghiară, a dezvăluit faptul că pagerele ar fi fost trimise către Hezbollah de Norta Global, o firmă cu sediul în Sofia, deținută în acte de un cetățean norvegian.

Conform sursei citate, contractul de furnizare a pagerelor a fost semnat, într-adevăr, de BAC Consulting, firma din Budapesta, cu deținătorul taiwanez al mărcii, Gold Apollo, dar de produsele propriu-zise și livrarea acestora s-a ocupat compania din Sofia.

Citește și
pager explodat
Casa Albă avertizează împotriva oricărei escaladări după exploziile unor pagere în Liban

Pe de altă parte, New York Times și Sky News afirmau joi că BAC Consulting este una dintre cele cel puțin trei firme-fantomă înființate în Europa de serviciile de informații ale Israelului, special pentru astfel de operațiuni precum cea de marți, din Liban.

Budapesta dă vina pe Sofia

Ungaria a negat oficial orice implicare, prin purtătorul de cuvânt al Guvernului, Zoltan Kovacs: ”BAC este un intermediar comercial, fără un spațiu de producție sau operațional în Ungaria”. Executivul de la Budapesta a precizat că pagerele care au explodat în Beirut nu s-au aflat niciodată pe teritoriul Ungariei.

DW a fost la Budapesta pe urmele BAC Consulting, ”dar nu a întâlnit și nu a văzut niciun angajat al companiei. Nimeni nu a răspuns la sonerie. O coală de hârtie A4 pe care este imprimat numele BAC este singura dovadă a existenței companiei. Locuitorii casei au spus pentru DW că nu cunosc această companie și că rareori văd vreo corespondență trimisă la adresă”.

La scurt timp, Budapesta reacționează prin lansarea unei informații care mută atenția spre Bulgaria. Conform DW, agenția maghiară ”Telex a raportat că CEO-ul BAC Consulting, Cristiana Barsony-Arcidiacono, a fost în contact cu Norta Global. S-a spus că firma bulgară, nu BAC Consulting, a importat pagerele din Taiwan”.

Norta Global a fost înființată pe 14 aprilie 2022, cam în aceeași perioadă a fost înregistrată BAC Consulting la autoritățile maghiare. Informația este relevantă în contextul datelor publicate de New York Times și Sky News despre firmele-fantomă înființate de spionii Israelului în Europa.

Adresa sediului social al Norta Global din Sofia este, de asemenea, comună cu alte aproape 200 de firme. Norta Global susține că oferă servicii de consultanță în management, dar nu menționează nicio operațiune de producție.

Bulgaria neagă implicarea în cazul pagerelor și spune că prin Sofia au trecut doar bani către Ungaria

Autoritățile bulgare au reacționat imediat și, tot joi, au transmis prin Agenția de Stat pentru Securitate Națională (SANS), că Bulgaria nu a fost în niciun fel implicată în cazul pagerelor explozive din Beirut.

”Ca răspuns la recentele rapoarte din presă care susțin că o companie înregistrată în Bulgaria a furnizat pagere organizației libaneze Hezbollah, care au fost ulterior detonate în Liban și Siria, Agenția de Stat pentru Securitate Națională (SANS) a declarat că nu au fost efectuate operațiuni vamale care implică aceste mărfuri în interiorul Bulgariei”, scrie agenția bulgară de știri Novinite.

Conform sursei citate, jurnaliștii Radioului Național Bulgar (BNR) nu au găsit niciun sediu al firmei din Sofia la adresa indicată de presa maghiară. Astfel, radioul public ”a scos la iveală faptul că adresa afișată pe Bulevardul Vitoșa este ocupată de apartamente de închiriat și mai multe birouri, dar nu de firma în cauză. Adresa găzduiește numeroase alte companii înregistrate și nu există dovezi care să sugereze că cetățeanul norvegian care deține compania a vizitat vreodată Bulgaria”.

De asemenea, SANS a clarificat că nu au existat tranzacții vamale cu companiile străine implicate în aceste articole de presă.

Agenția, în colaborare cu Agenția Națională de Venituri și Ministerul Afacerilor Interne, efectuează acum inspecții comune pentru a investiga orice posibilă implicare a companiei înregistrate în Bulgaria în furnizarea de echipamente de comunicații către Hezbollah.

Ancheta are ca scop stabilirea gradului de implicare a companiei bulgare, dacă este cazul, în lanțul de aprovizionare pentru echipamentele utilizate de organizația libaneză, arată Novinite.

Potrivit acesteia, prin Bulgaria au trecut doar fluxuri de numerar - în jur de 1,6 milioane de euro. Banii au fost trimiși în Ungaria, susține SANS.

Inspecția a fost efectuată de SANS, Ministerul Afacerilor Interne și Agenția Națională de Venituri și are legătură cu afirmațiile mass-media conform cărora componente legate de pagerele explozive au trecut prin Bulgaria. Pe teritoriul bulgar nu au fost efectuate operațiuni vamale în această direcție, au adăugat instituțiile statului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult