Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Experții au dat verdictul. Care sunt adevăratele mize ale întâlnirii dintre Joe Biden și Xi Jinping. Ce vor SUA și China

Your browser doesn't support HTML5 video.

Liderii celor mai puternice două state ale lumii se întâlnesc, miercuri seară, la San Francisco, iar Washingtonul speră ca discuțiile să reducă tensiunile în ceea ce mulţi consideră a fi cea mai periculoasă rivalitate de pe Glob.

Subiectele ce vor fi abordate sunt unul mai complicat decât altul, de la războaiele din Ucraina și Fâșia Gaza, la Taiwan, relațiile economice, drepturile omului și inteligența artificială.

Revenit în Statele Unite pentru prima oara după șase ani, Xi Jinping a fost întâmpinat la scara avionului de secretarul Trezoreriei, Janet Yellen. Oaspetele a urcat apoi în limuzina lui, botezată "Steagul roşu" şi s-a îndreptat către San Francisco. Traseul până la hotel a fost presărat de demonstranți, membri ai comunității chineze din Statele Unite.

Unii l-au aplaudat, alții au scandat împotriva lui, denunțând politicile Partidului Comunist Chinez în Tibet, Hong Kong şi faţă de uigurii musulmani.

Când cele două tabere s-au întâlnit, s-a lăsat cu îmbrânceli.

Citește și
joe biden, benjamin netanyahu
Hamas îl consideră pe Biden "în întregime responsabil" pentru operaţiunea israeliană de la spitalul Al-Shifa

Reporter: "Cum ați defini o întâlnire cu președintele Xi reușită?".

Joe Biden, președintele SUA: "Să revenim la o comunicare normală, să putem ridica telefonul și să vorbim direct unul cu altul în situații de criză, să ne asigurăm că armatele noastre au permanent contacte.

Nu încercăm să ne ne decuplăm de China, ci dorim să schimbăm relația bilaterală în bine. Din punctul meu de vedere, în condițiile în care populația Chinei se confruntă cu dificultăți economice, dacă un cetățean chinez de condiție medie are un loc de muncă plătit decent, toată lumea are de câștigat. Dar nu voi continua să sprijin pe termen lung o poziţie ce presupune că, pentru a investi în China, trebuie să predăm toate secretele noastre comerciale".

Scott Kennedy, expert în China la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale: "E vorba de o relație care să fie gestionabilă. Nu vorbim aici de relații ideale".

Patricia Kim, expert în relațiile dintre SUA și China, Brookings Institution: "Cel mai important rezultat al APEC ar fi un angajament ferm, un semnal din partea ambilor președinți că au de gând să colaboreze pentru a plasa relația americano-chineză pe o traiectorie mai stabilă și mai constructivă".

În contextul alegerilor din Taiwan de anul viitor, este de așteptat că președintele Xi să ceară asigurări că Statele Unite nu vor încuraja elementele pro-independență.

De asemenea, liderul chinez vă încerca, probabil, să-l convingă pe Joe Biden să relaxeze tarifele și controalele în domeniul exporturilor.

Pe de alta parte, Washingtonul are așteptările sale.

Scott Kennedy, expert în China la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale: "Poate China să exercite, în spatele ușilor închise, un pic de presiune asupra lui Vladimir Putin pentru a-l face să înțeleagă că e nevoie să negocieze o pace acceptabilă pentru poporul ucrainean? Poate China să pună presiune asupra Iranului ori a grupării Hamas că să facă un pas înapoi astfel încât să se poată stabiliza situația din Orientul Mijlociu? Riscul de eșec e mare, dar, dacă nu încerci, sigur nu faci niciun progres".

Restabilirea contactelor la nivel militar este un obiectiv major al americanilor.

China a întrerupt contactele militare după ce preşedinta de atunci a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul, în august 2022.

Relaţiile s-au înrăutățit și mai mult după ce Joe Biden a ordonat, în februarie 2023, doborârea unui balon chinezesc ce zbura deasupra teritoriului american.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult