Experți: Cum s-au produs inundațiile devastatoare din Libia. Când a început tragedia s-a auzit o ”explozie puternică”
Galerie foto
Cartiere întregi au dispărut în ape, în timp ce un uriaș torent de apă, asemănător unui tsunami, a măturat orașul.
Familii întregi au fost luate de ape, potrivit unui jurnalist libian care a vorbit cu supraviețuitorii din oraș și care a descris situația ca fiind "mai mult decât catastrofală".
Jurnaliștii BBC au analizat unele dintre motivele pentru care inundațiile au provocat pagube atât de catastrofale în Derna.
Precipitații recordApele au fost aduse de furtuna Daniel, care a lovit Libia duminică. Furtuna - un sistem mediteranean asemănător unui uragan, cunoscut sub numele de ”medicane” - a adus peste 400 mm de ploaie în unele părți ale coastei de nord-est într-o perioadă de 24 de ore.
Este un potop de apă extraordinar pentru o regiune care, de obicei, primește aproximativ 1,5 mm de apă pe tot parcursul lunii septembrie.
Centrul Național de Meteorologie din Libia spune că este un nou record de precipitații.
Datele din satelit arată amploarea unor precipitații în întreaga regiune - deși în multe locuri cantitatea înregistrată la sol a fost mai mare.
Este prea devreme pentru a atribui cu certitudine severitatea acestei furtuni creșterii temperaturilor globale.
Cu toate acestea, se crede că schimbările climatice sporesc frecvența celor mai puternice fenomene meteorologice.
Prof. Liz Stephens, expert în riscuri climatice și reziliență la Universitatea Reading din Marea Britanie, spune că oamenii de știință sunt încrezători că schimbările climatice supraîncarcă precipitațiile asociate cu astfel de furtuni.
Râul Wadi Derna curge din munții din interiorul Libiei, trece prin orașul Derna și se varsă în Marea Mediterană.
Este uscat în cea mai mare parte a anului, dar ploile neobișnuit de puternice au copleșit două baraje esențiale și au distrus mai multe poduri.
Locuitorii orașului, cărora autoritățile locale le-au ordonat să rămână în casele lor, au declarat că au auzit o explozie puternică înainte ca orașul să fie înghițit de ape.
"Barajele ar fi reținut inițial apa, iar defectarea lor ar fi putut elibera toată apa dintr-o dată. Resturile prinse de ape s-ar fi adăugat la puterea distructivă", spune profesorul Stephens.
Barajul superior avea o capacitate de stocare de 1,5 milioane de metri cubi de apă, în timp ce barajul inferior putea reține 22,5 milioane de metri cubi.
Fiecare metru cub de apă cântărește aproximativ o tonă (1.000 kg), astfel încât 1,5 milioane de metri cubi de apă ar fi cântărit 1,5 milioane de tone.
Dacă se combină această greutate cu deplasarea la vale, se poate produce o putere enormă. Martorii au declarat că apele aveau aproape trei metri pe alocuri.
Se estimează că 20 cm (șase inci) de apă care se mișcă rapid sunt suficienți pentru a face pe cineva să cadă din picioare, iar 60 cm (2 ft) sunt suficienți pentru a face să plutească o mașină. Așadar, nu este de mirare că au fost luate de inundații clădiri întregi.
Experții spun că este prea devreme pentru a ști dacă precipitațiile extreme au fost pur și simplu prea mari pentru baraje sau dacă starea structurilor a jucat un rol important.
Pe baza observațiilor lor, este probabil ca barajele să fie făcute din pământ sau roci aruncate și compactate, care nu sunt la fel de rezistente ca betonul.
"Aceste baraje se pot surpa [atunci când apa depășește capacitatea unui baraj] și, în timp ce barajele din beton pot supraviețui surpării, barajele din umplutură de rocă, de obicei, nu pot", spune profesorul Dragan Savic de la Universitatea Exeter, expert în inginerie hidraulică din Marea Britanie.
Se pare că barajul superior a cedat primul, potrivit inginerului structural Andrew Barr.
El spune că apa a curs apoi, probabil, în josul văii stâncoase a râului spre barajul inferior înainte de a-l copleși, ceea ce a dus la inundarea bruscă și catastrofală a orașului, care se află prins între munți și mare.
O lucrare de cercetare publicată anul trecut privind hidrologia bazinului Wadi Derna a evidențiat faptul că zona "are un potențial ridicat de risc de inundații", pe baza volumelor de inundații istorice probabile, și că barajele "necesită o întreținere periodică".
Raportul, întocmit de expertul în inginerie civilă Abdelwanees AR Ashoor de la Universitatea Omar Al-Mukhtar din Libia, a afirmat că "situația actuală din bazinul văii Derna necesită ca oficialii să ia măsuri imediate, efectuând întreținerea periodică a barajelor existente, deoarece în cazul unei inundații uriașe, rezultatul va fi dezastruos pentru locuitorii din vale și din oraș".
Mai mulți experți au evidențiat posibilul rol pe care instabilitatea politică din Libia l-a jucat în întreținerea barajului.
În timp ce eforturile de salvare din oraș continuă, jurnalistul libian Johr Ali, care a vorbit cu supraviețuitori din oraș, a declarat pentru BBC: "Oamenii aud strigătele bebelușilor sub pământ, nu știu cum să ajungă la ei. Se folosesc lopeți pentru a scoate cadavrele de sub pământ, își folosesc propriile mâini. Cu toții spun că este ca și cum ar fi ziua judecății de apoi."