Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Expert în științe politice: Pentru transnistreni sintagma "regiune separatistă" este un nonsens

Odată cu războiul din Ucraina și în contextul depunerii oficiale a candidaturii pentru aderare la UE a Republicii Moldova, a fost readus în atenție și conflictul din Transnistria.

Iar fără soluționarea acestui conflict, șansa integrării europene a Republicii Moldova rămâne doar un vis. Ștefan Morar, cercetător în științe politice la Universitatea din Montreal, a abordat acest subiect într-un interviu pentru presshub.ro.

PressHUB: Ce înseamnă identitate transnistreană?

Ștefan Morar: Atunci când vorbim despre transnistreni, ne referim în primul rând la populația compusă din moldoveni, ruși și ucraineni în proporție de aproximativ o treime fiecare, ce trăiește pe malul stâng al Nistrului și sunt cetățeni ai statului (de facto) transnistrean.

Identitatea transnistreană construită în jurul limbii ruse a fost denumită ca atare în raportul nr. 13 al Misiunii CSCE (OSCE) în Moldova, din 1993. Acesta stipula că populația din stânga Nistrului a dezvoltat un sentiment de identitate propriu, împărtășit atât de slavi cât și de moldoveni.

Citește și
rusia, cereale ucraina
Negocieri fără succes între Rusia și Turcia. Nu va exista un coridor maritim pentru exportul de cereale din Ucraina

Nenumărate alte studii serioase arată și mecanismele prin care a fost dezvoltată și instrumentalizată identitatea transnistreană de către autoritățile din stânga Nistrului.

Astfel, pentru transnistreni, termenul de regiune separatistă este un nonsens. Asta în primul rând din cauza conotației peiorative pe care termenul a căpătat-o la Chișinău, dar și datorită faptului că autoritățile de la Tiraspol au fost capabile să ofere cetățenilor toate beneficiile unui stat viabil, în măsura posibilităților.

Citiți interviul integral pe PressHUB.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult