Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Exod din Crimeea. Rușii fug din Peninsulă, după ce Ucraina a atacat podul Kerci. "Biletele se vând repede"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rusia a suspendat acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.

Este prima reacție a Moscovei după ce Ucraina a atacat cu drone podul Kerci, care leagă Peninsula Crimeea de Rusia.

Deocamdată, propaganda rusă încearcă să minimizeze rezultatul atacului.

Dar se pare că circulația autoturismelor pe pod va fi interzisă timp de cel puțin câteva luni, până când vor fi reparate segmentele afectate.

Atacul asupra podului Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, a provocat consternare și furie la Moscova. Distrugerile provocate, cel mai probabil, de drone maritime ucrainene, vor fi reparate abia în câteva luni. Asta, în cel mai optimist scenariu. Vladimir Putin a ținut un discurs la Kremlin în care a promis răzbunare.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: ”Această crimă nu are niciun sens din punct de vedere militar, nu are niciun scop, pentru că podul nu a mai fost folosit pentru transporturi militare de mult timp. (Atacul) e crud, pentru că civili nevinovați au fost răniți și uciși. Bineînțeles, va veni un răspuns din partea Rusiei. Ministerul Apărării pregătește mai multe propuneri relevante”.

Citește și
vladimir putin
Putin spune că armata rusă „pregătește răspunsul” după atacul podului din Crimeea
Ambuteieaje pe principalele drumuri din Crimeea

Autoritățile locale dau asigurări că podul nu a suferit avarii structurale, însă rușii din Crimeea s-au grăbit să părăsească Peninsula, ceea ce a dus la ambuteiaje pe principalele drumuri.

David Yastrebov, bărbat din Sevastopol: ”Biletele se vând foarte repede, așa că mă gândesc că și alții care vor să ajungă în Rusia vor avea de suferit. Vor fi mai puține bilete, vor fi mai scumpe și asta va afecta partea financiară a lucrurilor, bineînțeles”.

Singurul drum rămas deschis spre Rusia trece prin Melitopol, un oraș aflat la doar câteva zeci de kilometri de linia frontului. Printre ruși sunt și optimiști care, paradoxal, sunt mai interesați de efectul pe care îl are închiderea podului asupra sezonului turistic din Crimeea.

Anastasia, femeie din Sevastopol: ”Ei bine, a fost reparat destul de repede data trecută (când a fost atacat). Nu cred că va dura prea mult acum, nu mai mult de o lună, pentru că sezonul turistic e în plină desfășurare și (autoritățile) vor încerca să rezolve problema cât mai repede”.

La câteva ore după atac, Kremlinul a anuntat că a întrerupt participarea la acordul mediat de turci care permitea exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Oficial, nu din cauza atacului asupra podului Kerci.

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Acordul privind Marea Neagră a încetat să mai fie valabil astăzi. Din nefericire, partea care privește Rusia nu a fost pusă în aplicare până în prezent, așa că efectul său a încetat”.

"Sute de milioane de oameni ar putea suferi de foamete"

În replică, secretarul-general al ONU a criticat decizia Rusiei, spunând că împinge la foamete populațiile din statele subdezvoltate, care își puneau speranțele în grâul ucrainean.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: "Participarea în aceste înțelegeri e o alegere. Dar cei care suferă, în state aflate în plină dezvoltare, nu au de ales. Sute de milioane de oameni ar putea suferi de foamete, iar consumatorii sunt într-o criză globală și vor fi nevoiți să plătească prețul".

Ucraina are de gând să ceară Turciei să susțină livrările de grâu prin Marea Neagră. Asta ar însemna ca nave turcești să însoțească navele care transportă cereale, din porturile ucrainene și până în ape mai sigure, ca să nu riște să fie atacate de ruși.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Inițiativa Cereale la Marea Neagră poate și trebuie să funcționeze, cu sau fără Rusia. Înțelegerea pe tema exportului de grâne, o înțelegere pe care o avem cu Turcia și Națiunile Unite, rămâne valabilă”.

În acest timp, războiul își urmează cursul în Estul Ucrainei. Kievul nu a mai înregistrat succese de proporții în ultima vreme, dar ucrainenii par să-și menajeze cea mai mare parte a forței ofensive, în timp ce atacă metodic tranșeele rusești și țintesc cu precădere depozitele de muniții și taberele rușilor, pentru a distruge moralul inamicului și a-l lăsa fără resurse.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult