Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bananele, pe cale de dispariţie şi tot mai scumpe. "Boala nu poate fi eradicată"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sunt mari şanse ca în curând să găsim mai puţine banane pe rafturile magazinelor, iar preţul lor să fie mai scump.

În Columbia, una dintre cele mai mari ţări producătoare de banane, guvernul a decretat starea de urgenţă cu privire la acest fruct exotic, dar atât de popular în lumea întreagă.

O ciupercă nocivă ameninţă hectare întregi de plantaţii, iar autorităţile speră să găsească rapid o soluţie.

Inamicul numărul 1 al bananelor poartă numele de „Fursarium". Ciuperca a afectat deja mai multe culturi din Asia şi Australia, iar acum a ajuns în Columbia.

150 de hectare de plantaţii de banane din nordul ţării au de suferit. Bacteria otrăvitoare a infectat solul respectiv şi blochează apa să mai ajungă în ţesutul plantelor, ceea ce face ca bananele să nu mai crească.

Citește și
kiwi de dabuleni
Plantaţii de kiwi şi banane, în Oltenia. Când vom avea primele "kiwi de Dăbuleni"

Deocamdată nu există niciun leac, însă un om de ştiinţă israelian ar avea o soluţie.

 Elik Kayat, om de ştiinţă israelian: „Nu există niciun produs și nici fungicid care ar putea eradica boala. Singura modalitate de a continua cultivarea bananelor este de a găsi o parcelă de pământ care să fie infectată, dar pe care să se cultive un alt tip de plantă care să tolereze acel agent patogen."

 Winton De Farias, reporter Caracol: „Potrivit omului de ştiinţă israelian, propunerea să a avut efecte pozitive în alte țări cu probleme din cauza ciupercilor, cum ar fi Filipine și Israel. El ne îndeamnă să implementăm această idee în unele culturi de banane din Magdalena."

Nu este prima dată când această ciupercă periculoasă pune culturile de banane în pericol. În secolul trecut, aceeaşi maladie, cunoscută pe atunci drept boala Panama, a distrus cantităţi imense de banane. Drept urmare, fermierii au început să crească un alt tip de banane, cel pe care îl găsim azi în magazine. Nimeni nu se mai aştepta să revadă o nouă tulpină a bolii Panama, iar acum columbienii iau măsuri extreme pentru a o combate.

Nimeni nu intră în plantaţiile de banane fără să se dezinfecteze.

Jaime Cardenas, director de plantație: „Strategia posturilor de control a fost revizuită și va fi aplicată în regiunea Manantial, astfel încât să genereze și o mai bună acoperire. Există șase posturi de control în total."

Columbia exportă aproape 2 milioane de tone de banane în fiecare an. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult