Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Exhumarea rămășițelor dictatorului Franco, aprobată de Curtea Supremă spaniolă

Curtea Supremă din Spania a hotărât că rămășițele dictatorului Francisco Franco pot fi exhumate.

Decizia instanței vine în sprijinul guvernului de la Madrid, care vrea să mute rămășițele dictatorului, aflate acum într-un mausoleu. Urmașii lui Franco s-au opus demersului, dar contestația lor a fost respinsă.

Spania este încă este bântuită de era Franco, iar subiectul a divizat opinia publică din această țară, precizează BBC. Franco a câștigat războiul civil din anii ’30 și a condus Spania până în 1975.

Printr-o decizie în unanimitate, Curtea Supremă a „respins în totalitate apelul depus de familie în legătură cu exhumarea lui Francisco Franco”.

Într-o postare pe Twitter, Pedro Sanchez, premierul Spaniei, a catalogat verdictul Curții ca fiind „o victorie uriașă pentru democrație”.

Citește și
recunoastere faciala
Restaurantul în care clienții vor putea achita nota cu o aplicaţie de recunoaştere facială

Adjunctul lui Sanchez, Carmen Calvo, a declarat că procesul de exhumare va fi gata „cât mai curând posibil”. Guvernul ar vrea ca totul să se termine înainte de alegerile din 10 noiembrie.

Rămășițele lui Franco se află acum într-un mausoleu uriaș numit „Valea celor Căzuți”. Tot acolo se află rămășițe a zeci de mii de oameni morți în războiul civil.

Mulți consideră că mausoleul, aflat chiar în afara Madridului, este un monument care celebrează triumful fascismului.

Guvernul Sanchez a aprobat exhumarea în luna august. El intenționează să mute rămășițele dictatorului lângă cele ale soției sale, aflate în cimitirul El Pardo, aflat la nord de Madrid. Mulți dintre urmașii victimelor lui Franco susțin această inițiativă.

„E absurd faptul că oameni uciși de trupele lui Franco sunt îngropați alături de Franco. Unde mai pui că unii îl glorifică de parcă ar fi fost salvatorul Spaniei!”, a susținut Silvia Navarro, urmașă a uneia dintre victimele lui Franco.

În schimb, familia lui Franco ar fi vrut ca rămășițele acestuia să nu fi fost mutate deloc sau, dacă nu, să fie puse într-o criptă a familiei din catedrala Almudena, situată fix în centrul capitalei spaniole.

 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult