Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Execuția unui criminal a fost oprită după o întâmplare neașteptată, în timp ce se afla pe „scaunul morții”

Execuția unuia dintre cei mai longevivi deținuți aflați în celula de condamnare la moarte a fost anulată, după ce funcționarii penitenciarului nu au reușit să îi administreze injecția letală.  

Thomas Eugene Creech, care a fost condamnat pentru cinci crime și este suspectat de alte câteva, urma să fie executat într-o închisoare de maximă securitate din Idaho.

Însă execuția a fost abandonată la ora 10.58, după ce oficialii închisorii nu au reușit să introducă acul într-o venă. Mandatul de execuție al bărbatului de 73 de ani va expira acum, scrie Sky News.

Reporterii cărora li s-a permis să asiste la tentativa de execuție au declarat că locurile de introducere a perfuziei păreau a fi în , în mâini și în picioare.

Aceștia au spus că, la un moment dat, căruciorul medical care conținea provizii a fost mutat în fața ferestrei de vizionare a presei, ascunzând parțial ce făceau medicii.

Citește și
lada cu fasole verde
Un român a fost arestat în Italia după șapte ani de la o crimă oribilă. Scandalul s-a iscat de la câteva lăzi cu fasole verde

Fiecare încercare de a introduce o perfuzie a durat câteva minute, iar echipa medicală a curățat pielea cu alcool, a injectat o soluție anestezică, a curățat din nou pielea și apoi a încercat să introducă cu succes cateterul IV într-o venă.

Creech a fost văzut uitându-se în mod repetat la membrii familiei și la reprezentanții săi, care stăteau într-o cameră separată pentru martori în timpul procesului.

Deși brațele îi erau legate de masă, el și-a întins frecvent degetele spre ei. A părut să spună din gură „Te iubesc" cuiva din cameră, ocazional.

După decizia de a opri execuția, gardianul s-a apropiat de Creech și i-a șoptit timp de câteva minute, dându-i o strângere de mână.

Avocații lui Creech au depus imediat o nouă moțiune de suspendare la Tribunalul Districtual al SUA, spunând: „Având în vedere tentativa de execuție prost făcută în această dimineață, care dovedește incapacitatea IDOC de a efectua o execuție umană și constituțională, avocații subsemnați solicită în mod preventiv o suspendare de urgență a execuției pentru a preveni orice altă încercare ca cea de azi”.

Recursurile tardive împotriva execuției fuseseră respinse

O serie de apeluri tardive împotriva execuției au fost respinse anterior de judecătorii din patru instanțe.

Susținătorii lui au spus că s-a schimbat și au cerut ca sentința să fie transformată în închisoare pe viață, susținând că a devenit bun și solidar în timp ce se afla în spatele gratiilor.

În timp ce avocatul acuzării, Jill Longhurst, a recunoscut că acesta putea fi politicos și prietenos cu personalul închisorii, ea l-a descris ca fiind un „psihopat" căruia îi lipseau remușcările și empatia față de ceilalți.

În detaliile publicate înainte de execuția programată, oficialii au spus că i se va oferi un sedativ ușor pentru a-l calma înainte de a fi ucis.

Apoi urma să fie dus în camera de execuție și legat de o masă medicală căptușită, unde voluntarii ar fi trebuit să introducă un cateter într-una dintre venele sale înainte de a fi injectat cu un medicament letal.

Acesta urma să pună capăt unei perioade de 50 de ani de închisoare. Execuția lui Creech urma să fie a doua din acest an în SUA, potrivit Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea.

Prima a avut loc în Alabama luna trecută, când Kenneth Eugene Smith a devenit, în mod controversat, primul executat cu ajutorul gazului de azot.

Oficialii din Alabama au declarat că metoda a fost umană și au precizat că moartea va dura câteva minute, însă Smith a părut să se contorsioneze în agonie timp de cel puțin două minute.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult