Cel mai mare exercițiu militar NATO aduce împreună sute de mii de soldați aliați, pe fondul amenințărilor Rusiei
Your browser doesn't support HTML5 video.
Marea Britanie a anunțat deja că va trimite aproape 20.000 de militari în țări aliate din estul Europei pentru a participa la această desfășurare majoră de forțe, care se va derula pe parcursul mai multor luni.
Între timp, România a demarat negocieri bilaterale privind acordul garanțiilor de securitate pentru Ucraina.
Exercițiul NATO „Steadfast Defender” marchează cel de-al 75-lea an al alianței militare occidentale. Se va desfășura în prima jumătate a acestui an, în principal în Polonia și toate țările aliate vor trimite efective importante pentru a se antrena în comun.
Grant Shaps, secretarul apărării Marea Britanie: ”Vă anunț astăzi că Marea Britanie va trimite circa 20.000 de militari pentru a conduce una dintre cele mai mari desfășurări de forțe ale NATO de la sfârșitul Războiului Rece, exercițiul Steadfast Defender. Ne aflăm la această răscruce de drumuri și trebuie să decidem dacă ne lăsăm cuceriți de această mare de probleme sau dacă facem tot ce putem pentru a o descuraja. Cred că, în realitate, nu avem de ales. Pentru a ne garanta libertățile, trebuie să ne pregătim să descurajăm”.
16.000 de soldaţi britnici vor fi trimişi în Europa de Est din februarie până în iunie, alături de un grup de atac pe portavion, precum şi avioane de atac şi de supraveghere F35B Lightning.
”NATO trebuie să aibă o forță de răspuns dislocabilă de 300.000 de oameni”Alte țări NATO nu și-au anunțat încă participarea, dar alianța a sporit oricum numărul de trupe pregătite de luptă după ce liderul rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei în urmă cu aproape doi ani.
General Virgil Bălăceanu, fost comandant al brigăzii multinaționale Seebrig: ”În primul rând, NATO începe să aplice acea decizie a Summitului de la Madrid. NATO trebuie să aibă o forță de răspuns dislocabilă de 300.000 de oameni. Nu menționăm acum și echipamentele. Or, ca să se vadă modul în care ar funcționa o asemenea dislocare masivă trebuie să aibă exerciții de o anumită amploare”.
Între timp, România a început negocierile privind acordul garanțiilor de securitate pentru Ucraina care marchează și ridicarea relațiilor bilaterale la nivel de parteneriat strategic.
În contextul intensificării amenințărilor ruse la adresa alianței nord-atlantice, Germania, pe de altă parte, ia în calcul diferite scenarii, inclusiv un război NATO-Rusia care ar putea fi declanșat în vara anului 2025, conform unui document clasificat al armatei publicat de ziarul Bild.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia , razboi , NATO , europa , războiul din Ucraina , exercitii militare , pregatiri
Dată publicare: 15-01-2024 19:51