Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Analiză Rand Corporation: Patru scenarii plauzibile în care Rusia ar putea decide să intre într-un conflict direct cu NATO

Consilierii Pentagonului avertizează asupra amenințării unui atac nuclear rusesc contra Europei. Acest lucru se arată în raportul analiștilor Rand Corporation, numit „Rutele spre escaladarea Rusiei împotriva NATO”.  

Rand Corporation este un centru de cercetare american care îndeplinește comenzile guvernului SUA și Pentagonului.

Conform specialiștilor, există câteva situații plauzibile în care Rusia ar putea decide să reacționeze „orizontal”, impotriva unor țări ale NATO, chiar printr-un atac nuclear. Nu este exclus ca rușii să fie primii care lovesc țările Alianței și să provoace un conflict în întregul bloc comunitar, spun analiștii.

Conform sursei citate, arsenalul de rachete nenucleare cu rază lungă de acțiune al armatei ruse a fost redus semnificativ în cursul operațiunilor militare împotriva Ucrainei și, odată cu acesta, posibilitatea unei lovituri convenționale împotriva NATO.

„Doctrina militară rusă permite un astfel de scenariu, iar armata a fost de mult pregătită pentru asta”, se arată în raportul Rand Corporation.

Citește și
Lisiceansk, Ucraina, razboi
Război în Ucraina, ziua 155. Trupele ucrainene depozitează în continuare muniție în locuri rezidențiale, susține Rusia
Scenarii pentru care Rusia ar putea intra într-un conflict cu NATO Scenariul 1

Sancțiunile și discursurile publice care cer ca Rusia să fie pedepsită pentru crime de război ar putea genera un astfel de conflict.

Există sancțiuni care au fost aplicate împotriva Rusiei, iar Ucraina se bucură deja de o asistență militară extinsă.

În acest scenariu, Rusia ar putea decide în cele din urmă să riposteze la măsurile impuse de SUA și NATO care sunt deja implementate. Conform Rand, acest răspuns a întârzie să apară din cauza preocupării Moscovei pentru războiul din Ucraina.

Ca alternativă, conducerea rusă ar putea să nu dorească să înceapă un al doilea război în timp ce încă nu și-a îndeplinit obiectivele din actualul conflict.

Deși este puțin probabil un atac militar direct asupra statelor membre NATO, Moscova ar putea întreprinde multe acțiuni extrem care să perturbe Occidentul, cum ar fi atacuri cibernetice sau asasinarea unor personalități militare sau politice.

Kremlinul ar putea crede că astfel de acțiuni sunt necesare pentru a submina SUA și Europa. În funcție de pagubele cauzate de acțiunile rusești, Statele Unite și aliații săi s-ar putea simți obligați să răspundă.

Scenariul 2

Presiunea politică pentru intervenția în Ucraina se intensifică în statele membre NATO. În acest timp, Rusia se simte amenințată de intervenția NATO în Ucraina, iar o escaladare a conflictului este previzibilă în acest scenariu. De asemenea, Rand consideră că în această situație utilizarea de arme nucleare este plauzibilă.

Dacă Rusia devine convinsă că o intervenție NATO este iminentă, Kremlinul ar putea decide, prin urmare, să recurgă imediat la armele sale nucleare nestrategice.

Scenariul 3

Rusia poate considera că NATO este deja implicată în conflict, iar asta pentru că în Ucraina există deja voluntari din Vest. Există și instructori din Occident, iar furnizarea de sisteme de arme moderne necesită consilieri tehnici.

De asemenea, Rusia poate considera că este vorba de „mâna Occidentului” în cazul în care în conflict ar fi implicate părți noi.

În această situație, Rusia ar putea trece la atacuri strategice împotriva Aliaților. Dacă Moscova ajunge la concluzia că capacitatea sa de a-și atinge obiectivele de război este în pericol din cauza sprijinului acordat de Statele Unite și NATO Ucrainei, Kremlinul s-ar putea decide să ia măsuri.

Scenariul 4

Instabilitatea din Rusia de la nivel intern, economic și politic poate determina Kremlinul să atace statele membre NATO.

Asta pentru că liderii ruși văd protestele antiguvernamentale ca un element care face parte din planul Occidentului de a răsturna regimul.

Este destul de probabil ca Moscova să vadă protestele de amploare ca fiind o metodă de răsturnare a guvernului rus. 

Amenințări pentru Occident

Invazia Rusiei a început în dimineața zilei de 24 februarie, când Vladimir Putin a anunțat o „operațiune militară specială” pentru „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei.

Pe 27 februarie, la doar câteva zile de la invadarea Ucrainei, Vladimir Putin a ordonat transferul forțelor strategice într-un mod special de serviciu de luptă.

La acel moment, președintele rus a amenințat țările occidentale că vor exista consecințe fără precedent dacă acestea interferează cu planurile sale în Ucraina.

În mai, Ministerul rus al Apărării a efectuat de două ori exerciții în regiunea Kaliningrad folosind sisteme de rachete Iskander, care sunt capabile să transporte focoase nucleare și să ajungă la mari distanțe, atingând capitale europene din vest.

De asemenea, propagandiștii Kremlinului amenință Occidentul cu rachetele Iskander-M amplasate în Belarus care „vor putea zdrobi toate forțele NATO". 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult