Euronews: Cresc temerile că următoarea țintă a Rusiei ar putea fi Republica Moldova
Ei se întreabă cu teamă dacă micuța lor țară din estul Europei, de aproximativ 2,6 milioane, este următoarea care va intra în atenția Moscovei - notează Euronews.
În același timp, ”cel mai sărac stat din Europa” găzduiește cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor: peste 300.000 de persoane au trecut granița în Moldova, de la izbucnirea războiului, din 24 februarie.
Temerile sunt legate de posibile mișcări de trupe în regiunea separatistă ransnistreană de pe malul stâng al râului Nistru, precum și ca urmare a atacului Rusiei asupra orașului Odesa din sudul Ucrainei - aflat la doar 60 de kilometri de cel mai apropiat oraș de granița Republicii Moldova, Palanca.
Pentru Vlad, în vârstă de 31 de ani, cercetător la Academia de Științe din Moldova, principala preocupare este dacă Kremlinul își va limita atacurile asupra Ucrainei sau se va extinde și mai mult în alte foste teritorii ale Uniunii Sovietice.
"Rușii s-ar putea să nu se oprească la Odesa, ci să vină în Transnistria și Moldova. Sper să nu se întâmple asta, dar posibilitatea există", spune el.
Cu toate acestea, oameni precum Gheorghe, în vârstă de 63 de ani, care lucrează ca paznic de noapte, sunt de părere că războiul s-ar putea opri la graniță.
"Nu cred că rușii vor ajunge în Moldova. Ce să vrea de aici, vinurile noastre? Nu, cred că vor opri la Nistru", spune Gheorghe.
Necazurile transnistrene reaparDe mai bine de 30 de ani, Republica Moldova are pe teritoriul său între 1.500 și 2.000 de soldați ruși, ca urmare a unui război din regiunea separatistă a Transnistriei, care s-a autoproclamat republică sovietică separată atunci când lumea se aștepta ca Chișinăul să-și declare independența în 1990.
Pe fondul tentativei de lovitură de stat din 1991 de la Moscova și a despărțirii Moldovei de rămășițele URSS, separatiștii transnistreni susținuți de Rusia au purtat o insurecție transformată în război cu drepturi depline până la încetarea focului, din 1992 și până în prezent.
Încetarea ostilităților a venit odată cu înțelegerea de a accepta „forțele rusești de menținere a păcii” în fâșia de pământ cuprinsă între Moldova și Ucraina.
Cu toate acestea, în Transnistria, Rusia menține și Grupul Operativ al Trupelor Ruse - sau GOTR - care raportează direct Districtului Militar de Vest al Armatei Ruse cu sediul la Sankt Petersburg.
Acest grup militar nu are mandat legal de a se afla pe teritoriul Moldovei, unde păzește vechiul depozit de muniții în stil sovietic din satul Cobasna, lângă granița cu Ucraina.
Trupele sunt în esență aceleași, fiind o rotație între misiunea de menținere a păcii și paza depozitului.
La Cobasna sunt depozitate aproximativ 20.000 de tone de muniție aflate în descompunere din epoca sovietică, ceea ce reprezintă un pericol pentru întreaga regiune, în cazul unui accident.
Pentru a complica lucrurile și mai mult, acolo sunt păstrate și materiale explozive sovietice din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care au fost aduse în Moldova din Germania și fosta Cehoslovacie, după căderea Zidului Berlinului în 1991.
Fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuță, a declarat pentru Euronews că, având în vedere intențiile Rusiei de a prelua întreaga Ucraină și opiniile lor cu privire la vecinătatea imediată, Republica Moldova ar trebui să fie mai îngrijorată ca niciodată.
"Tensiunile se intensifică. Deci, cred că avem motive de îngrijorare în aceste zile", a spus Marinuţă.
Sursa: Euronews
Etichete: Rusia , Ucraina , razboi , Republica Moldova
Dată publicare: 19-03-2022 05:14