Erdogan, întrebat dacă ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze teritoriile cucerite în Ucraina: Nu și nu!
Galerie foto
Aflat la New York, unde participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), președintele Turciei a răspuns la câteva întrebări formulate de către jurnalista Judy Woodruff de la PBS.
Judy Woodruff: Ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze o parte din teritoriul pe care a luat-o din Ucraina de când a invadat în februarie? Ar trebui să facă parte dintr-o soluție la acest conflict?
Recep Tayyip Erdoğan (prin traducător): Nu și, fără îndoială, nu. Când vorbim de acord reciproc, la asta ne referim. Dacă se va stabili pacea în Ucraina, desigur, returnarea teritoriului care a fost invadat va deveni cu adevărat importantă. Asta este ceea ce se așteaptă. Asta este ceea ce se dorește. Domnul Putin a făcut anumiți pași. Am făcut anumiți pași. Pământurile care au fost invadate vor fi returnate Ucrainei.
Judy Woodruff: Ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze Crimeea?
Recep Tayyip Erdoğan (prin traducător): Din 2014, vorbim despre asta cu dragul meu prieten Putin și asta i-am cerut. I-am cerut să returneze Crimeea proprietarilor de drept. Aceștia sunt descendenții noștri, în același timp, oamenii care locuiesc acolo. Dacă ar fi să faci acest pas înainte, dacă ai putea să ne lași, i-ai ajuta și pe tătarii din Crimeea, dar și pe Ucraina. Asta am spus mereu. Dar de atunci, din păcate, nu s-a făcut niciun pas înainte.
Judy Woodruff: Recunoaște președintele Putin că a calculat greșit, că a subestimat foarte mult voința poporului ucrainean de a-și apăra țara?
Recep Tayyip Erdoğan (prin traducător): Niciun lider nu ar spune că a fost o greșeală. Nimeni nu va spune, da, am făcut o greșeală. Același lucru poate fi aplicat și în Ucraina. Domnul Zelenski, credeți că atunci când mergea înainte, simte că a făcut o greșeală? Conducătorilor, când vor lua o cale, le va fi foarte greu să se întoarcă? Este foarte greu pentru lideri să se întoarcă.
Judy Woodruff: Această invazie a fost justificată de ruși?
Recep Tayyip Erdoğan (prin traducător): Ei bine, nicio invazie nu poate fi justificată. O invazie nu poate fi justificată.
Judy Woodruff: Rușii au intrat. Și, în ultimele zile, după cum știți, domnule președinte, s-au raportat ucideri îngrozitoare de civili și soldați, tortură de către soldații ruși a civililor ucraineni. Au găsit gropi comune, în locurile de unde au plecat trupele rusești. Cine ar trebui să fie tras la răspundere? Și ar trebui să fie tras la răspundere președintele Putin?
Recep Tayyip Erdoğan (prin traducător): Cu privire la această problemă, cel mai ideal răspuns ar putea fi dat ca urmare a activităților întreprinse de Națiunile Unite. Odată cu activitățile Națiunilor Unite, ar trebui să se facă lumină cu privire la aceste discuții. Dacă acest lucru nu se întâmplă, ca lider al unei țări, îmi va fi dificil să explic aceste probleme, să vin cu o declarație. Nu ne putem ține partea cuiva. Nu putem lua partea cuiva. Și nu ar fi bine să facem asta.
Judy Woodruff: Dacă investigațiile ONU arată că există dovezi că soldații ruși au comis aceste atrocități - și, după cum știți, au avut loc bombardamente împotriva spitalelor, școlilor, civililor în întreaga Ucraina - ar trebui însuși președintele Putin să fie tras la răspundere?
Recep Tayyip Erdoğan (prin traducător): Dacă o investigație va duce la această concluzie, Putin își va arăta reacția. Nu este corect să-l vedeți pe Putin ca pe o persoană complet diferită, pentru că el dă prioritate intereselor țării sale și luptă pentru interesele sale, pentru interesele țării sale. Chiar acum, în bătălia dintre aceste două țări, vorbim cuprinzător cu Putin. În același timp, vorbim cu Zelenski. Și, în același timp, vorbim cu Guterres. Și Guterres vorbește de fapt cu toate părțile implicate. Dacă vom ajunge la o concluzie, nu vom ajunge la acea concluzie luând partea cuiva. Nu vom apăra niciun lider. Dar, în schimb, trebuie să căutăm o concluzie care să satisfacă toate părțile implicate.
Erdogan s-a întâlnit recent cu PutinRecep Tayyip Erdogan, care s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin săptămâna trecută la Samarkand, la un summit OCS în Uzbekistan, consideră că liderul de la Kremlin vrea să termine cât mai repede cu acest război.
Şeful statului turc, care a reuşit să-şi păstreze legăturile cu Moscova şi Kievul după invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie, şi-a oferit cu regularitate medierea în acest război şi repetă că ”trebuie să se ajungă la un acord care să satisfacă pe toată lumea”.
Însă, pentru acord de pace între Rusia şi Ucraina este necesar ca pământul ocupat să fie înapoiat, a subliniat el, potrivit News.ro.
”Acesta este lucru aşteptat şi la care se speră”, a declarat Erdogan, dând asigurări că atât el, cât şi secretarul general al ONU Antonio Guterres ”acţionează în acest sens”.
”Ankara reclamă neîncetat restituirea Crimeei Ucranei, de când a fost ocupată de Rusia în 2014”, a declarat Erdogan.
Şeful statului turc este îngrijorat mai ales de soarta minorităţii tătare turcofone din Crimeea.
El a sosit sâmbătă la New York, unde ia cuvântul marţi în faţa membrilor Adunării Generale a ONU.
Erdogan: Rusia şi Ucraina au încheiat un acord în vederea unui schimb de 200 de prizonieri
Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord în vederea efectuării unui ”schimb de 200 de prizonieri”, anunţă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la postul public american de televiziune PBS, relatează AFP., conform news.ro.
”Două sute de prizonieri urmează să fie schimbaţi în curând, în urma unui acord între părţi”, a declarat şeful statului turc luni (ora locală), apreciind că este vorba despre un progres ”semnificativ” în acest război.
Erdogan nu a oferit alte detalii cu privire la acest acord şi nici la persoanele vizate - civili sau militari - în acest interviu, pe care l-a oferit în turcă.