Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Carabinierii păzesc ieșirile din orașele afectate de coronavirus. Doar magazinele și farmaciile sunt deschise

Your browser doesn't support HTML5 video.

A crescut bilanțul celor afectați de corona-virus în Italia - țara de adopție pentru mai bine de un milion două sute de mii de români.

Șapte oameni au murit și aproape 230 sunt infectați. În acest moment, în Italia este cel mai mare focar din lume, după China şi Coreea de Sud.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat că epidemia provocată de virus încă NU întrunește condiţiile unei pandemii, dar statele trebuie să ia măsuri şi să fie pregătite pentru acest scenariu.

La nivel european, responsabilii spun că deocamdată nu se pune problema blocării circulației în spațiul Schengen.

Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire confirmate sunt în regiunile Lombardia și Veneto. În localitățile din nordul Italiei izolate de restul lumii nimeni nu întră și nimeni nu iese de acolo fără acordul autoritătilor. Căile de acces sunt păzite de echipaje de carabinieri. În zonele în care au fost identificate focare de infecție au fost suspendate toate activitătile publice.

Citește și
Traian Basescu
Băsescu, despre coronavirus: „Vom avea aceste îmbolnăviri în România. Suntem nepregătiţi”

Andrea Casalis, rezident din Vo'Euganeo, în carantină: „La modul general, în oraş nu este o atmosferă de panică sau de teamă. Nu ar trebui să ne îngrijorăm prea mult, ar trebui să rămânem calmi. Virusul poate fi periculos pentru cei care au alte boli, boli grave”.

În Milano, pe străzi sunt tot mai puțini oameni și majoritatea poartă măsti de protecție. Orașul este plin de afișe cu avertismente și cu măsuri de precauție în fața coronavirusului.

Cetățean italian: „Au închis restaurante, baruri, agroturism, rămân deschise doar magazinele și farmaciile. Deja s-a transformat într-o psihoză. Începem să ne simțim rău și când suntem bine. Autoritățile nu ne spun nimic, doar numără cazurile de infectare”.

Un alt cetățean italian: „Nu sunt prea alarmat, pentru că mortalitatea infecției este foarte scăzută. Deranjantă este situația de a fi în carantină”.

În Milano și în celelalte orașe din Lombardia, barurile și cluburile au fost închise la ora 6 seara. Decizia aparține Ministerului italian al Sănătătii, ca măsură de împiedicare a răspândirii virusului. Restaurantele își păstrează însă programul obișnuit.

Angelo Borrelli, șeful Agenției italiene de Protecție Civilă: „Noi, în Italia, avem o viață socială vibrantă, ne atingem, ne strângem mâinile, ne îmbrățișăm, ne pupăm. Ar fi bine ca în această perioada să ne limităm cât mai mult contactul fizic”.

Potrivit oficialilor italieni, cei care și-au pierdut viața din cauza noului virus erau persoane în vârstă și sufereau de alte afecțiuni grave. Organizația Mondială a Sănătătii spune că nu s-au îndeplinit condițiile pentru declararea unei pandemii, dar statele lumii trebuie să ia măsuri și să fie pregătite pentru acest scenariu.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al Organizației Mondiale a Sănătătii: „Pentru moment, virusul nu se răspândeşte necontrolat la scară globală şi nu observăm o creştere la scară largă a numărului de îmbolnăviri şi decese. Are acest virus potenţialul să devină o pandemie? Absolut. Am ajuns în acest punct? Potrivit evaluării noastre, încă nu”.

Uniunea Europeană a oferit un ajutor de 230 de milioane de euro pentru combaterea COVID-19.

Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate: „Vom face tot ce ne stă în putință să sprijinim țările membre pentru a gestiona situația. Trebuie să luăm lucrurile în serios, dar nu putem să ne lăsăm pradă panicii și mai ales dezinformării. Trebuie să fim uniți în răspunsul nostru, coerenți și coordonați”.

Viteza cu care s-a răspândit virusul în Italia a luat și bursele prin surprindere. Cea din Milano a căzut cu cinci procente, dar efectele epidemiei afectează și piețele de pe alte continente. Turismul și transporturile au cel mai mult de suferit.

Mark Hamrick, Senior Economic Analyst: „E adevărat că pieţele sunt ghidate de lăcomie şi teamă. Cred că e un anumit grad de frică acum în pieţe, dar nu sunt sigur că e o reacţie iraţională”.

Statele care au granițe comune cu Italia au înăsprit controalele la punctele de trecere a frontierei și încearcă să limiteze riscul de apariție a unor focare pe teritoriile lor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult