Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Energia ar putea fi raționalizată în Europa și prețurile ar putea exploda de luni, avertizează experții

Cumpărătorii de gaze din Europa sunt pregătiți pentru probleme suplimentare după ce Rusia a declarat că una dintre principalele conducte către continentul european va rămâne închisă pe termen nelimitat, stârnind temeri de raționalizare a energiei.

Analiștii au avertizat că prețurile, care au crescut cu aproape 400% în ultimul an din cauza fluxurilor mai scăzute de gaze din Rusia, vor crește și mai mult atunci când piețele se vor deschide luni, după ce Moscova a anulat termenul limită de sâmbătă pentru reluarea fluxurilor, spunând că a descoperit o defecțiune în timpul lucrărilor de întreținere.

Liderii europeni au acuzat Rusia că folosește aprovizionarea cu energie cu scopul de a șantaja Europa cu privire la invazia Ucrainei, în timp ce Moscova dă vina pe sancțiunile occidentale și problemele tehnice pentru întreruperea aprovizionării.

Conducta Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică până în Germania, a furnizat aproximativ o treime din gazul exportat din Rusia în Europa, dar funcționa la o capacitate de 20% înainte ca fluxurile să fie oprite pentru întreținere săptămâna trecută, potrivit The Guardian.

Compania energetică de stat rusă Gazprom trebuia să repornească fluxurile la 20% după cea mai recentă oprire, ceea ce a condus prețurile de referință la gazele olandeze TTF să scadă cu aproximativ 40% față de cel mai mare record din 26 august, ajungând la puțin peste 200 de euro pe megawatt oră vineri.

Citește și
gazprom
Gazprom a anunțat oprirea totală, pe termen nedeterminat, a livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1
Răsturnare de situație în prețurile gazelor de luni

„Vineri... piața deja calcula prețurile în funcție de revenirea fluxului Nord Stream 1. Acum ne așteptăm la o deschidere semnificativ mai puternică pentru TTF luni”, a spus Leon Izbicki, analist la Energy Aspects.

Costurile record ale energiei legate de creșterea prețurilor la gaze au forțat deja unele industrii mari consumatoare de energie, inclusiv producătorii de îngrășăminte și aluminiu, să reducă producția și au determinat guvernele țărilor UE să investească miliarde în programe pentru a ajuta gospodăriile.

Efectul celei mai recente reduceri de gaze ar depinde de capacitatea Europei de a aduce gaz din alte surse, a spus Jacob Mandel, asociat senior pentru mărfuri la Aurora Energy Research.

„Proviziile sunt greu de găsit și devine din ce în ce mai greu să înlocuim fiecare părticică de gaz care nu vine din Rusia”, a spus el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult