Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Emmanuel Macron, către Paul Angelescu, Știrile Pro TV: „România știe că poate conta pe Franța”

Your browser doesn't support HTML5 video.

"România știe că poate conta pe Franța şi de fiecare dată când va fi nevoie de consolidarea eforturilor, o vom face", a spus preşedintele Emmanuel Macron la summitul NATO.

Corespondentul nostru, Paul Angelescu, a participat la conferinţa de presă de la Bruxelles.

Paul Angelescu: „Pe lângă trupele trimise deja, ne putem aștepta la o prezență militară sporită a Franței în România? Şi o a doua întrebare: Franţa îşi va menţine prezenţa maritimă în Marea Mediterană cât timp va fi nevoie sau chiar şi-o va spori, dacă va fi nevoie, în Marea Mediterană şi în Marea Neagră, pentru a descuraja posibile amenințări, fie ele pe cale aeriană sau maritimă?

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Putem să avem un cadru larg cu harta din spatele meu? Vă mulţumesc! Aşadar, după cum vedeţi, Franţa a detaşat 550 de soldaţi. După mine, sunt cei mai buni, vorbim de forţele SACEUR. Aşadar, trupele de infanterie montană sunt prezente, alături de soldaţi belgieni şi olandezi. Probabil şi alte trupe vor fi suplimentate, vorbim de misiunea permanentă de tip EFP, şi deocamdată nu cred că e nevoie să schimbăm această doctrină. Totodată, după cum vedeţi, de la 1 februarie contribuim cu forţe şi în domeniul aerian, atât pentru ţara voastră (România), cât şi pentru Bulgaria, iar pe mare au fost puse la dispoziţie diverse mijloace pentru a asista acele avioane, astfel încât ele să se poată continua operaţiunea de monitorizare şi pe cale maritimă. Este, aşadar un efort complex, din partea Franţei. De fiecare dată când va fi nevoie de consolidarea eforturilor, o vom face şi vom continua cu acelaşi tip de operaţiuni pe care le-am făcut în ultimii ani în ţările Baltice. Misiunile vor rămâne temporare. Nu vrem să schimbăm abordarea şi să fie misiuni permanente. Schimbările la un anumit interval sunt o strategie bună. Vrem să fim capabili de reacție rapidă, mai ales pe termen scurt, dar și pe termen la lung, la nevoie. Și cred că România știe că poate conta pe Franța”.

La o lună de la declanșarea războiului din Ucraina, NATO a organizat la Bruxelles cea mai importantă întrunire a Alianței din ultimii zeci de ani.

Citește și
Mobilizare istorică a NATO în fața amenințării ruse: ”Din păcate, ăsta e doar primul capitol din războiul lui Putin”
Mobilizare istorică a NATO în fața amenințării ruse: ”Din păcate, ăsta e doar primul capitol din războiul lui Putin”

Cu mașina de război a rușilor la porțile țărilor estice, summit-ul șefilor de stat și de guvern din cele 30 de țări schimbă strategia de apărare NATO.

Prezența militarilor Alianței devine permanent în nu mai puțin de opt țări, față de patru, până acum. Mai multe trupe și mai multe arme vor apăra Europa, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

România, alături de alte trei țări, va găzdui un grup de luptă de cel puțin o mie de militari, care se adaugă forțelor maritime, terestre și aeriene proprii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult