Elizabeth Holmes, tânăra de 19 ani care a fondat o companie care valora 9 miliarde de dolari, găsită vinovată pentru fraudă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Elizabeth Holmes, fondatoarea companiei Theranos, care promitea să revoluționeze sistemul analizelor de sânge, a fost găsită vinovată de conspirație și de escrocarea investitorilor.
Pedeapsa nu a fost încă stabilită, însă Holmes, care era comparată acum câțiva ani cu Steve Jobs, riscă mulţi ani de închisoare și amenzi uriașe.
"Cu doar câteva picături de sânge și un aparat revoluționar de testare putem acoperi un spectru larg de analize, și putenm depista sute de boli, înclusiv diferite forme de cancer". Asta promitea compania start-up Theranos, fondată de Elizabeth Holmes, cea care era supranumită, acum câțiva ani, "Steve Jobes în variantă feminină" și era omagiată ca o campioană a inovării.
Holmes a fondat Theranos în 2015, când avea 19 ani. Compania ei ajunsese să fie evaluată la 9 miliarde de dolari. A primit de-a lungul anilor finanțare de ... 945 de milioane de dolari de la investitori faimoși, pe care a reușit să-i păcălească în diferite moduri, inclusiv prin constituirea unui consiliu de administrație format din personalități, politicieni, militari și diplomați.
Declinul a început după ce o anchetă a Wall Street Journal a arătat că Theranos ar fi furat tehnologii de la alte companii şi că nu era capabilă să facă nici o fărâmă din întregul set de analize promise. În 2018, Elizabeth Holmes a fost pusă sub acuzare - că a mințit investitorii despre câte și ce teste puteau face aparatele minune. Mai mult, potrivit acuzării, pacienții au fost folosiți pe post de "cobai" pentru aparate de analiză care nu erau omologate; și, oricum, erau extrem de imprecise.
La finalul unui lung și dramatic proces, jurații au anunțat, după 7 zile de deliberări, verdictul. Holmes a fost găsită vinovată pentru 4 dintre cele 11 capete de acuzare, în principal pentru escrocarea investitorilor, incluisv prin mijloace de comunicare on-line.
Michele Hagan, analist: ”Este un apel de trezire pentru Silicon Valley, pentru oricine de acolo, pentru orice proprietar de afaceri care face declarații false sau frauduloase. Delictul de fraudă cu mijloace de comunicare online nu este o glumă. Este pasibilă de până la 20 de ani închisoare pentru fiecare capăt de acuzare”.
Pe de altă parte, nu au reușit să ajungă la un consens pentru alte capete de acuzare care vizau înșelarea pacienților.
Sursa: Pro TV
Etichete: frauda , Elizabeth Holmes , Silicon Valley , verdict
Dată publicare: 04-01-2022 18:53