Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Eliminare de top reușită de forțele israeliene. Pe cine au scos din "joc" în Liban. Promisiunea lui "Bibi" Netanyahu

Your browser doesn't support HTML5 video.

Israelul continuă să bombardeze ținte din Liban, în ciuda presiunilor venite din partea statelor occidentale, în frunte cu SUA și Franța, pentru a încheia rapid un armistițiu cu Hezbollah.

Premierul Benjamin Netanyahu pare să se fi răzgândit după ce a discutat cu americanii. Însă, cel puțin o parte dintre miniștrii cabinetului său nu vor o încetare a focului în acest moment.

În ciuda bombardamentelor armatei Tel Avivului, gruparea Hezbollah încă are capacitatea de a lansa rachete asupra orașelor din nordul Israelului. Apărarea antiaeriană face față cu greu zecilor de proiectile și drone.

În tabăra cealaltă, Israelul și-a întețit campania aeriană în Liban. Doar joi au fost bombardate 220 de ținte ale grupării teroriste: clădiri, depozite de muniție și lansatoare de rachete.

Într-unul dintre atacuri, asupra unei clădiri din Beirut, și-a pierdut viața Muhammad Hussein Sarur, șeful unității Hezbollah specializată în lansarea dronelor.

Citește și
trupe
Israel și Hezbollah nu vor să încheie niciun armistițiu. „Suntem pe marginea prăpastiei”. Scenariile posibile rămase

Autoritățile locale spun că în ofensivă au fost uciși și civili.

Atef Mansour, primarul suburbiei Beirut Burj al-Barajneh: "Ceea ce s-a întâmplat este o crimă continuă comisă de inamicul israelian, iar noi suntem martorii acestui spectacol zi de zi, zi după zi. Un cartier predominant rezidențial și dens populat a fost supus unor atacuri cu rachete".

Ajuns în Statele Unite, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că misiunea trupelor israeliene este departe de a se fi încheiat.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: "Politica mea, politica noastră, este clară. Continuăm să lovim Hezbollah cu toată forța. Și nu ne vom opri până când nu ne vom atinge toate obiectivele, dintre care principalul este întoarcerea în siguranță a locuitorilor din nord la casele lor".

Cât despre zvonurile legate de un iminent armistițiu propus de americani, francezi și mai multe state arabe, informațiile sunt contradictorii. Potrivit unor surse citate de presa de la Tel Aviv, Netanyahu ar fi acceptat inițial planul de încetare a focului în Liban, dar s-a răzgândit.

David Mencer, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian: "Prim-ministrul a reiterat că, bineînțeles, Israelul este deschis la diplomație, așa cum am fost mereu. Este întotdeauna prima noastră opțiune. Prin atacurile calculate asupra Hezbollah, facem ca posibilitatea unei rezoluții politice și diplomatice să fie mult mai realistă".

Pe de altă parte, chiar în cabinetul lui Netanyahu sunt miniștri care nici nu vor să audă de un eventual armistițiu cu Hezbollah.

Israel Katz : ministrul israelian de Externe: "Nu va exista un armistițiu, vom câștiga pentru a schimba situația actuală. Aici (în nord) am acționat cu o intensitate mare, iar acum trebuie să schimbăm balanța de putere, nu cu vorbe și lucruri teoretice".

În tot acest timp, mii de localnici din sudul Libanului fug spre zonele mai sigure din nord, de teama bombardamentelor și a unei posibile invazii terestre israeliene.

Samia, persoană strămutată: "Este greu, nu e bine. Jur pe Dumnezeu... Sunt distrugeri în sud, rachete. Am scăpat de moarte".

Am fugit din calea bombardamentelor. Sufletul rămâne prețios. Am plecat fără să închidem vreo ușă.

Sara Arandas, femeie strămutată din sudul Libanului: "Mă simt tristă gândindu-mă unde eram și unde suntem acum. Obișnuiam să fim cu familia noastră, printre oamenii noștri și cei dragi, dar acum nu a mai rămas nimic. Acum fiecare dintre noi a plecat în alt loc, unii aici și alții în altă parte".

Riscul de escaladare a conflictului rămâne ridicat. Israelul continuă să mute unități din sudul țării spre granița de nord. Iar Statele Unite au decis să transfere noi trupe către Orientul Mijlociu, pentru a interveni în cazul în care conflictul dintre Israel și Hezbollah se transformă într-unul regional.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult