Egiptul îşi revizuieşte planurile după controversele legate de renovarea unei piramide
În urmă cu o săptămână, şeful Antichităţilor egiptene, Mostafa Waziri, a publicat o înregistrare video în care se vede cum muncitorii aliniază blocuri de granit la baza celei mai mici dintre cele trei piramide din Gizeh.
Imediat, numeroşi egiptologi şi egipteni au protestat, denunţând un atac asupra patrimoniului şi cerând UNESCO şi mediului academic să ia măsuri.
Încercând să dezamorseze dezbaterea într-o ţară în care sectorul turismului reprezintă 10% din PIB, ministerul a anunţat că un "comitet ştiinţific la nivel înalt, prezidat de Zahi Hawass", egiptologul de renume al ţării, va studia proiectul de renovare "împreună cu experţi în inginerie şi arheologie din Egipt, SUA, Republica Cehă şi Germania".
"Se va lua o decizie cu privire la continuarea sau nu a proiectului de renovare", a precizat ministerul, adăugând că acest comitet va fi, de asemenea, responsabil de "procedurile necesare pentru coordonarea cu UNESCO".
Cu toate acestea, la poalele piramidei lui Menkaura, jurnaliştii AFP au văzut deja că lucrările sunt în curs de desfăşurare de săptămâna trecută.
Când a fost construită, baza piramidei era acoperită cu granit. În timp, şi-a pierdut o parte din acoperire. Actualul proiect are ca scop readucerea acestui strat de granit la starea sa iniţială.
Problema conservării patrimoniului în Egipt - unde se află Piramida lui Keops, singura dintre cele şapte minuni ale Antichităţii care mai este vizibilă şi astăzi - este adesea subiectul unor dezbateri aprinse.
Distrugerea recentă a unor porţiuni întregi din oraşul istoric Cairo a mobilizat o societate civilă căreia i s-a interzis practic orice activitate politică şi care îşi concentrează acum cea mai mare parte a luptei împotriva regimului pe probleme de planificare urbană şi patrimoniu.