Eclipsa de Soare din 8 aprilie 2024. Imagini cu fenomenul astronomic al anului. FOTO și VIDEO
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
UPDATE 22:46, ora României: Fenomenul a avut loc și în Vermont.
UPDATE 22:29, ora României: Eclipsa s-a văzut și din Maine.
UPDATE 22:23, ora României: Eclipsa a atins punctul maxim în New York.
UPDATE 22:12, ora României: Și americanii din Ohio s-au bucurat de eclipsă.
UPDATE 22:10, ora României: Statul Indiana a fost cuprins de întuneric.
UPDATE 22:00, ora României: A fost atins punctul maxim și în Illinois.
UPDATE 21:35, ora României: Eclipsa de Soare a atins punctul maxim în statul Texas.
UPDATE 21:25, ora României: Eclipsa de Soare devine vizibilă și în Statele Unite.
UPDATE 21:10, ora României: Eclipsa de Soare a atins punctul maxim în Mexic la ora 21:07, ora României.
UPDATE 20:55, ora României: Eclipsa de Soare este aproape totală, urmând ca Luna să acopere complet Soarele pentru prima dată în Mexic, apoi în Texas.
Luna se va poziționa, luni, perfect între Pământ și Soare. Vor fi patru minute și jumătate de întuneric, în timpul zilei.
Cercetătorii vor profita de aceste momente prețioase pentru a pune în practică experimente științifice adesea imposibile, pentru a mai desluși din secretele universului.
Eclipsa totală de soare se anunță a fi mult mai spectaculoasă decât cea din 2017. Poate fi urmărită pe internet și din România. Patru minute și 28 de secunde. Atât va dura spectacolul fascinant al eclipsei de soare, care va începe peste câteva ore pe continentul american.
Kristen Fisher, reporter CNN: De ce o eclipsă este atât de specială?
Dr. Hakeem Oluseyi, astrofizician: „Nu trebuie să pui această întrebare dacă o vezi. Este ca și cum ai aduce spațiul și cosmosul împreună, în brațele tale. Acesta este momentul când realizezi: 'Hei, trăiesc într-un sistem solar, care este într-o galaxie'. Este ireal”.
Luna se va poziționa între Soare și Pământ, proiectând o umbră impresionantă, care va acoperi complet discul solar.
Dr. Hakeem Oluseyi: „În acel moment, coroana solară, care este de un miliard de ori mai estompată, devine vizibilă. Apare pur și simplu”.
Kristen Fisher, reporter CNN: Acela va fi momentul de maximă intensitate?
Dr. Hakeem Oluseyi: „Acela va fi apogeul și va dura de două ori mai mult decât s-a întâmplat în timpul eclipsei totale de soare din 2017”.
Kristen Fisher, reporter: Wow!
Fenomenul astronomic va începe în Pacific, va traversa Mexicul, apoi va tăia Texasul pe o traiectorie spre nord-est, trecând prin 15 state americane. Ulterior, se vă îndrepta spre Canada și Atlanticul de Nord. Pentru cei care vor să fie mai aproape de acțiune, două companii aeriene americane organizează zboruri în timpul eclipsei. Totodată, NASA va lansa trei rachete de cercetare pentru a studia modul în care este afectată atmosfera superioară a Pământului, atunci când lumina soarelui se diminuează temporar deasupra unei părți a planetei. Alții au ales să-și unească destinele în această zi specială. În Arkansas și Ohio, aproape 450 de cupluri vor spune „da” în momentul de maximă intensitate.
Jenny Harris, viitoare mireasă din Arkansas: „Am vrut să facem ceva unic. E ceva care îi va uni pentru totdeauna pe toți cei care fac asta în această zi”.
Kristen Fisher, Reporter CNN: De ce o eclipsă e un fenomen romantic?
Carlotta Cox, viitoare mireasa din Ohio: „Există o poveste despre Soarele și Luna, care s-au îndrăgostit și atunci când s-au sărutat, atunci a avut loc o eclipsă solară”.
Sub nicio formă eclipsa de soare nu trebuie privită cu ochiul liber, așa cum a făcut președintele Donald Trump în 2017. Ochelarii de protecție sunt foarte importanți, atrag atenția specialiștii.
Jake Foster, astronom, Royal Observatory Greenwich: „Privitul spre soare cu ochiul liber este foarte periculos. Radiația UV a soarelui este capabilă să distrugă țesutul moale din spatele globilor oculari. Nu e chiar plăcut. Poate provoca leziuni grave și, uneori, chiar vă poate afecta permanent vederea”.
Următoarea eclipsă totală de Soare va fi în 2026 și va fi vizibilă deasupra Groenlandei, Islandei și Spaniei.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA , aprilie , america de nord , Eclipsa totala de soare
Dată publicare: 08-04-2024 07:37