Modifica setarile cookie
Toate categoriile

După Ungaria, și Bulgaria negociază cu Gazprom reluarea livrărilor de gaze

Bulgaria a început negocierile cu compania de stat rusă Gazprom pentru a reveni la un contract în vederea soluţionării lipsei de gaz. Decizia Sofiei vine în contextul în care Ungaria continuă discuțiile cu Rusia pentru majorarea livrărilor de gaze.  

”Ca guvern interimar, dorim să finalizăm ceea ce avem deja ca un acord”, a declarat premierul interimar bulgar Galab Donev într-un interviu difuzat luni seara.

Bulgaria este foarte dependentă de resursele energetice ruseşti, iar Rusia i-a sistat livrările de gaze, în pofida unui contract valabil până la sfârşitul anului 2022, după ce fostul premier proamerican Kiril Petkov a respins cererea Moscovei privind plata gazului natural în ruble.

Între timp, Ungaria va continua discuţiile cu Rusia privind majorarea livrărilor de gaze şi se aşteaptă să ajungă la un acord cu Gazprom privind creşterea aprovizionării de luna viitoare, a anunţat luni ministrul de Externe, Peter Szijjarto.

”Fie că ne place, fie că nu, vom continua discuțiile cu rușii”

Szijjarto a făcut o deplasare neprevăzută la Moscova în iulie, pentru a discuta despre achiziţionarea a 700 de milioane de metri cubi suplimentari de gaz, care să se adauge celor 4,5 miliarde livrate în fiecare an Budapestei înainte de conflictul din Ucraina.

Citește și
Nord Stream
Preţurile gazelor naturale au crescut, după anunţul Gazprom că va opri livrările prin Nord Stream 1 timp de trei zile

Luna aceasta, Gazprom a început majorarea livrărilor de gaze către Ungaria.

”Fie că ne place, fie că nu, vom continua discuţiile cu ruşii privind majorarea livrărilor de gaze către Ungaria. Există o ofertă de creştere a aprovizionării, vom ajunge la un acord cu Gazprom în următoarele zile şi vom semna un acord prin care vor fi majorate livrările zilnice”, a declarat Szijjarto.

Acesta nu a dat detalii privind volumele sau preţurile.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult