Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Metoda prin care maghiarii încearcă să oprească dezastrul din Budapesta. Furia Dunării a lovit și alte localități

Your browser doesn't support HTML5 video.

Autoritățile române au luat măsuri, din cauza viiturii de pe Dunăre care a alertat Ungaria. La Budapesta, fluviul s-a revărsat și a acoperit intrarea în Palatul Parlamentului ungar.

Străzi și zone de promenadă sunt complet inundate, iar insula Margaret de pe Dunăre a fost închisă. Au fost mobilizați mii de oameni, inclusiv militari și deținuți, pentru a ține sub control viitura care este așteptată să ajungă mâine după amiază.

Intrarea în impunătoarea clădire a Parlamentului ungar este complet inundată. Dunărea s-a umflat atât de mult încât circulația vapoarelor a fost oprită pentru că nu mai aveau loc să treacă pe sub poduri. Apa măsoară aproape 8 metri, iar sâmbătă după-amiază se așteaptă să atingă un vârf de 9 metri.

Mii de militari, pompieri, polițisti, voluntari, angajați ai Departamentului pentru Dezastre, dar și deținuti încearcă să diminueze, pe cât posibil, efectele devastatoare ale creșterii apelor.

În aceasta zonă, Dunărea a crescut atât de mult încât a inundat o zonă de promenada, dar și o șosea pe care acum câteva zile circulau mașinile. Indicatoarele rutiere, stâlpii de iluminat, semafoarele, dar și copacii au fost inundați. Autoritățile se tem că Dunărea să nu crească atât de mult încât apa să ajungă și în stațiile de tramvai.

Citește și
inundatii budapesta ungaria
Cum arată Budapesta după ce a fost inundată de Dunăre. Imagini dramatice din capitala Ungariei. GALERIE FOTO

Momentan, autoritațile susțin ca situația este ținută sub control.

"Luptăm cu apă împotriva apei"

Daniel Mukics, purtătorul de cuvânt al Direcției Naționale de Management al Dezastrelor: "Departamentul de Transport Public al Budapestei a închis câteva linii de tramvai și de autobuz din cauza inundațiilor.

Luptăm cu apă împotriva apei. Cum? Umplem aceste tuburi mari cu apă prin pompe de presiune".

Au fost chemați polițiști de acasă, iar alti salvatori așteaptă să fie mobilizați în caz de nevoie.

Turiștii ajunși la Budapesta, care nu mai pot vizita acum multe obiective, fac fotografii de pe promenadele acoperite de ape.

Eddi, turist american: "Am încercat să vizitez Palatul Parlamentului, dar după cum puteți vedea apa este foarte mare. Nu mă așteptam să văd intrarea principală a clădirii Parlamentului sub apă. Este destul de interesant, sunt efectele schimbărilor climatice. Înțeleg că nivelul apelor nu a mai fost atât de ridicat de foarte multa vreme".

Turist israelian: "Să speram că va rămâne așa și că apa nu va fi mai mare".

Localnicii speră ca viitura să treacă fară pagube importante.

Localnic: "Am auzit că ultimele inundații, din 2013, au fost mai mari. La ce se așteaptă acum autoritățile? Cred că apa va mai crește câțiva centimetri, dar o să fie OK, orașul este bine pregătit".

Insula Margaret situată pe Dunăre, în centrul capitalei ungare, a fost închisă publicului. Cu o suprafață de aproape un kilometru pătrat, insula este o zonă populară de promenadă și agrement.

Fulop Gergely, purtătorul de cuvând al poliției din Budapesta: "Aici este o zonă în care eu obișnuiesc să alerg în timpul săptămânii. Câțiva metri mai jos, poți merge, oamenii pot pescui sau stau la soare. Acum, apa este foarte mare".

Mai în amonte, într-o regiune cunoscută sub numele de Cotul Dunării, casele și restaurantele de lângă malurile Dunării au fost inundate.

Peste 16.000 de oameni, inclusiv soldați și voluntari sunt mobilizați pentru apărarea împotriva inundațiiilor.

Cele mai afectate sate sau localități sunt la cel puțin o oră și jumătate distanță de Budapesta pe cursul Dunării. Acolo s-au montat diguri și au fost umplute tuburi cu apă pentru că presiunea din ele să acționeaze ca un dig care să blocheaze curenții.

Apă din ce în ce mai mare în zona Parlamentului

Vineri seara, la ora 19:00, zona inundată de pe faleza Parlamentului din Budapesta continuă să se mărească. Este posibil ca apa să crească cu 40 de centimetri.

În acest context, nu e de mirare că pe străzi au fost scoși soldați, iar aceștia au pus mai multe diguri formate din saci de nisip de-a lungul malului Dunării, pe o porțiune însemnată din esplanada fluviului.

De altfel, traficul este oprit în oraș, pentru că nu se poate circula.

Sâmbătă, polițiștii vor merge într-o zonă în care oamenii sunt practic sinistrați, casele le-au fost distruse. Au fost inundate mai multe case, restaurante și inclusiv hoteluri.

În ciuda peisajului deja înfricoșător, la Budapestaturiștii care s-au adunat pe faleză. Oamenii au admirat apusul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult