Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dovada că scrutinul din Rusia a fost o mascaradă: Putin, „oamenii de paie” și 31 de milioane de voturi adăugate din pix

Your browser doesn't support HTML5 video.

Reales fără emoții, Vladimir Putin consideră că are mână liberă să sporească presiunea în Ucraina și să înmulțească provocările la adresa statelor NATO.

Acasă, liderul de la Kremlin va încerca să înăsprească și mai mult controlul asupra societății și să transforme Rusia într-un stat militarizat. Sunt principalele previziuni formulate de analiștii occidentali, după ce Vladimir Putin și-a asigurat încă 6 ani la cârma Rusiei.

Aclamat de miile de tineri convocați pentru această nouă datorie patriotică, Vladimir Putin a apărut pe scenă alături de cei trei „oameni de paie”, înscriși în cursa pentru a mima un proces electoral democratic. Liderul reales a dat asigurări că ţara va merge înainte împreună cu teritoriile ucrainene cucerite.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Așa vom merge înainte: împreună, mână în mână. Asta e ceea ce ne face cu adevărat puternici, nu în cuvinte, ci în fapte."

Dovada că scrutinul a fost o simplă mascaradă stau declarațiile publice ale presupușilor rivali.

Citește și
sotii soldati rusi
Soțiile soldaților ruși trimiși la război: victoria lui Putin la prezidențiale, un ”scuipat în față”

Nikolai Kharitonov, candidat la președinție, Partidul Comunist Rus: „Înainte de toate, Vladimir Vladimirovici, dă-mi voie să te felicit. Recunoaștem victoria ta. Înțelegem cum opiniile multor oameni, viețile și speranțele lor se îndreaptă către tine”.

Vladislav Davankov, candidat la președinție, Partidul Oamenilor Noi: „Vă spun drept, am auzit mulți oameni care cred cu sinceritate că doar tu poți să câștigi confruntarea (cu Vestul) ca lider al acestei țări”.

Statistici puse sub semnul întrebării

Presa independentă din exil susține însă că o analiză folosită pentru identificarea anomaliilor statistice ar demonstra că peste 31 de milioane de voturi atribuite lui Putin au fost adăugate din pix.

Inițial, oficialii de la Kremlin au însărcinat guvernele regionale să asigure o prezență la vot de 70% și un sprijin de 80% pentru președinte. Inevitabil, guvernatorii au făcut exces de zel, considerând pragul de 80% drept un minim absolut, pe care s-au întrecut să-l depășească.

La scorul final de 88% a mai contribuit un factor. Regiunile din Extremul Orient Rus, care au raportat primele rezultatele, au ridicat ștacheta, iar restul guvernatorilor s-au străduit să fie mai cu moț, anunțând cifre și mai bune.

Richard Haass, președinte emerit, Council on Foreign Relations: „Oricum ai privi lucrurile, nu există nici o parte bună a acestor alegeri și nimic bun de anticipat în următorii 6 ani. Pe plan intern, Putin controlează pe deplin lucrurile, iar sancțiunile occidentale nu-și arată efectul scontat. Îi merge bine și pe frontul din Ucraina și observă ce se întâmplă în SUA, unde sprijinul pentru Kiev este blocat. Și cred că va urmări cu foarte mare interes ce se va întâmpla în SUA în noiembrie (la alegerile prezidențiale)”.

Din punctul de vedere al Kremlinului, victoria răsunătoare îi oferă o puternică legitimitate lui Putin și transmite mesajul că războiul împotriva Ucrainei are sprijinul deplin al poporului.

Vladimir Putin: „Să negociem acum doar pentru că ei nu mai au muniție este cumva ridicol din partea noastră”.

Casa Albă s-a resemnat în privința lui Putin

La Casa Albă, nu-și face nimeni iluzii în privința Moscovei, abordarea fiind una realist-resemnată.

Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională la Casa Albă: „Aceste alegeri numai libere și corecte n-au fost, iar rezultatul era impus dinainte. Nu e mai puțin adevărat că Putin este președintele Rusiei și cu el trebuie să tratăm în privința războiului din Ucraina, a altor agresiuni inițiate de Rusia și a oricăror acțiuni rusești împotriva intereselor americane”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult